EMDR en eenzaamheid

Waarom is EMDR soms slim bij eenzaamheid?

EMDR en eenzaamheid | Marijke Koerts | Eenzaamheid.info
Marijke Coert, specialist eenzaamheid

IK VOEL ME BIJNA MIJN HELE LEVEN AL EENZAAM

Je leest het vaak in ervaringsverhalen over eenzaamheid:

“Ik voel me bijna mijn hele leven al eenzaam. Ik heb geen familie of vrienden om iets leuks mee te doen. Ik maakte wel eens een groepsreis, ik heb daar echter nooit vrienden aan overgehouden. Ik voel me zelfs vaak depressief”.

“Ik heb me zo lang ik me kan herinneren eenzaam gevoeld. Ik heb moeite andere mensen te vertrouwen en voel me nooit ergens veilig. In mijn vroege jeugd ben ik geestelijk en lichamelijk misbruikt. Gelukkig is het misbruik na een paar jaar gestopt, maar de gevolgen werken nog steeds door”.

Er zijn ook voorbeelden van mensen die last hebben van sombere gevoelens, spanningen en huilbuien terwijl zij géén idee hebben waar het vandaan komt. Ze weten niet wat er achter hun klachten zit. Zijn zich soms niet (meer) bewust van de angstige of pijnlijke ervaringen die kunnen leiden tot een scala aan klachten zoals nare dromen, vermijdingsgedrag, schaamte, piekeren, negatief zelfbeeld en depressieve stemmingen.

TRAUMATISCHE LEVENSERVARINGEN

Als mens maken we van alles mee. Leuke en minder leuke, grote en kleine levensgebeurtenissen. We ontkomen er niet aan, niemand! Een partner zoeken, uit huis gaan, kinderen krijgen of ongewenst kinderloos blijven, ziekte, overlijden, verhuizen, nieuwe baan, ontslagen worden etc. Ingrijpende veranderingen waardoor onze dagelijkse patronen veranderen. Dat kan tijdelijk eenzame gevoelens met zich meebrengen.

Soms zijn er echter zùlke nare ervaringen in iemands leven zoals de voorbeelden bovenaan in dit artikel, dat de gevoelens van eenzaamheid een rode draad zijn en blijven in iemands leven.

Iemand die een traumatische ervaring heeft gehad, voelt zich vaak erg eenzaam en heeft vaak moeite de draad weer op te pakken. Als iemand langere tijd of altijd al last heeft gehad van gevoelens van eenzaamheid, dan hebben we het over langdurige eenzaamheid. Dat los je niet zomaar even zelf op. En jarenlang praten over je verleden en hoe het zo gekomen is, is ook geen aantrekkelijk vooruitzicht. Daarom modderen velen maar de rest van hun leven een beetje door.

Mogelijke oplossingen: acceptatie, een specialist eenzaamheid en EMDR

Als iemand zich na een verandering in zijn of haar leven eenzaam voelt, is dat normaal. Het beste is de verandering te accepteren als je er zelf verder geen invloed op hebt. Je kunt iets dat gebeurd is immers niet meer terugdraaien en ook een ander niet veranderen als zijn gedrag je niet bevalt. Meestal zijn die gevoelens van eenzaamheid niet leuk, maar meestal tijdelijk. Na een verandering maak je een transitiefase door, de duur ervan is voor iedereen verschillend.

Als gevoelens van eenzaamheid langer duren dan ongeveer een jaar, wordt het wel een probleem. Dan wordt het chronisch en krijg je steeds meer mentale en fysieke klachten. Want langdurige eenzaamheid voel je in je brein en in je lijf, het doet iets gemeens met je. Het lukt dan helaas vaak niet meer er zonder professionele hulp uit te komen. Een Specialist Eenzaamheid kan het je leren en heel veel inzicht geven hoe je het kunt aanpakken.

Professionele hulp is ook nodig als je gevoelens van eenzaamheid worden veroorzaakt door een gebeurtenis in je leven die lang geleden heeft plaatsgevonden. Een traumatische ervaring in je vroege jeugd of een verleden met veel nare ervaringen.

EMDR en eenzaamheid

In dat geval is het wel verstandig aanvullende deskundige hulp te zoeken bij iemand die gespecialiseerd is in het overwinnen van (jeugd)trauma’s. EMDR is bijvoorbeeld een aanpak die aantoonbaar werkzaam is. EMDR kan zowel worden ingezet voor gebeurtenissen die je je nog wel kunt herinneren als voor een trauma waaraan je geen bewuste herinneringen hebt.

Marijke Coert

Specialist Eenzaamheid

https://coertcoachingenadvies.nl/
Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Joinus – jongeren en eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Gelukkig biedt een organisatie zoals JoinUs een broodnodige oplossing.

Lees verder »

Sponsored content