Eenzame feestdagen

Eenzame feestdagen

Eenzame feestdagen, een naar vooruitzicht

Feestdagen kunnen eenzaamheid benadrukken, maar wie eenzaamheid kent weet dat het er echt niet alleen met de feestdagen is. Eenzaamheid is geen tijdelijk probleem, maar je wordt er tijdens de feestdagen weer met je neus op gedrukt. Je denkt misschien wel dat je nooit aan vrienden komt om die dagen mee door te brengen. Gelukkig is dat een foute gedachte. Hoewel je het misschien lastig vind het je voor te stellen is het maken van vrienden iets wat je kunt leren. Het is geen rocket science, maar het vraagt wel om bewuste inspanningen. 

Eenzame feestdagen oplossen kost tijd

Vriendschappen komen niet uit het niets opzetten. Er is tijd nodig om mensen te leren kennen en een vriendschap te laten groeien. Eenzame kerstdagen zijn geen leuk vooruitzicht. Maar je kunt er heel at aan doen. Het is een illusie te denken dat je opeens met leuke nieuwe vrienden de feestdagen door gaat komen. Vrienden maken gebeurt niet in een paar dagen, maar je kunt wel vandaag beginnen met het zetten van stappen. Lees verder als je wilt weten welke stappen.

Het begint met snappen

Begin met het snappen van wat eenzaamheid is en wat het met je doet. Want als je dat niet weet loop je grote kans dat je in dezelfde valkuil stapt al zo veel mensen voor jou: je denkt dat je ‘onder de mensen moet komen’ of ‘een leuke club vinden’. Je forceert je dan om dat te doen, tegen je weerstand in, en je ervaart… teleurstelling. Niemand zit op jou te wachten, na een half jaar heb je nog geen goed gesprek gevoerd met wie dan ook, en je denkt: ‘zie je wel, het lig aan mij, ik ben nu eenmaal eenzaam’. Foute conclusie. Je bent gestart met een eenzaam brein, en dat is niet handig.

Je brein!

War veel mensen geen rekening mee houden is met wat eenzaamheid met je brein heeft gedaan. Doe jezelf een plezier en lees dat eerst. Je snapt dan waarschijnlijk waarom je er tegenop ziet om onder de mensen te komen, en waarom ze jou niet zo direct zien zitten. Wat je dus eerst moet doen als je eenzaamheid wilt aanpakken is aan dat brein van je werken. Het is slim om daar hulp bij te zoeken, omdat het knap lastig kan zijn om jezelf te motiveren om dit te doen. Wat enorm helpt is: bewegen, gezond eten, muziek beoefenen, yoga. Het helpt, maar het is niet genoeg. Je hebt meer nodig.

Wat nodig is

Wat je echt nodig hebt is leren hoe je relaties aangaat en onderhoudt, en dat begint met zelfkennis, hoe raar dat ook mag klinken. Want pas als je weet wie je bent en waar jouw behoeftes liggen, kun je op zoek gaan naar mensen die daarbij passen. Leg dus de basis voor een fijnere toekomst. Dat kun je leke dag van het jaar doen. Voel je je al langer eenzaam, vraag dan hulp aan en eenzaamheidspecialist. Die kan jou in heel korte tijd uit die put halen en je helpen een fijn sociaal leven op te bouwen. 

Eenzame feestdagen, wat doe je ermee?

Vergeet dus alle goedbedoelde, maar zinloze tips in de zin van ‘je moet er ook eens uit’, oriënteer je op het probleem eenzaamheid en zet stappen voor jouw toekomst. Gebruik deze feestdagen om jezelf te ontwikkelen. Natuurlijk kun je meedoen aan wat er zoal wordt georganiseerd, maar verwacht niet dat je eenzaamheid daarmee is opgelost. Als er leuke uitjes worden georganiseerd, of ontmoetingen, ga erop af als je er zin in hebt! Geniet van het moment en besef dat je eenzaamheid aanpakken net ietsje langer duurt dan een avondje uit. 

Vijf stappen

Eenzaamheid is uitdagend, maar door bewuste stappen te zetten kun je het echt verminderen. Laat dit feestseizoen je niet gek maken, maar laat het een tijd van groei en verbinding zijn. Begin vandaag met de reis naar een rijker, meer vervullend leven, Wat je nodig hebt is een soort reiswijzer naar een weerspiegeling van jouw wensen en van jouw persoonlijkheid. Zet daarom deze vijf stappen:

  1. Oriënteer je op eenzaamheid en wat het met je doet. Lees dit boekje.
  2. Doe de test, zodat je weet wat jouw positie is.
  3. Bepaal hoe jij je zelfkennis vergroot, je zelfvertrouwen laat groeien en waar je kunt leren relaties aan te gaan en te houden.
  4. Wil je punt 3 vermijden, zoek dan een eenzaamheidspecialist in je buurt.
  5. Geef niet op! Aan eenzaamheid is veel te doen. Als het jou niet lukt heb je nog niet de juiste hulp gevonden.
 

Dit lijken vijf kleine stappen, maar je snapt wel dat er een heel pakket aan werk op je ligt te wachten.  Ondanks deze tips moet je zelf toch nog heel vele uitzoeken. De eerst twee stappen zijn niet zo ingewikkeld, die zet je zo. Maar stap 3 is vaak een lastige. Het barst in dit land van de zelfhulpboeken, maar waar begin je in vredesnaam?
Daarom ook nog een paar tips voor stap 3. 

Stap 3 – zelfkennis

Als je op zoek bent naar zelfkennis zou je Google kunnen vragen hoe je dat het best kunt aanpakken. Of Chatgpt. Helemaal geen gekke gedachte. Je zult daar een aantal tips vinden, waaronder de tip om een coach te raadplegen. Een goed idee. Maar als je liever eerst in de boeken duikt, dan heb ik nog wel een paar tips voor je. Zelfkennis vergroten met het doel beter te worden in je werk is leuk, maar dat is niet de richting die jij nu zoekt. Dus, daar gaat ie, een paar tips:

Boeken om je zelfkennis te vergroten

Er zijn gek genoeg niet zo vele boeken die zichzelf afficheren als boek om je zelfkennis te vergroten. Vergeleken met andere zelfhulpboeken zijn ze dun gezaaid.  Veel boeken zijn erop gericht om je beter te laten functioneren in je werk. Op zich een prachtige gedachte, mee je leven bestaat uit veel meer dan werk, dus het is slim als je de rest van je leven ook onderzoekt. 
 
Tip1 : NLP voor dummies. 
Visie vanuit NLP op communicatie, maar zeker ook op hoe jij informatie verwerkt en hoe jij tot jouw wereldbeeld komt. Geeft je super veel inzicht jezelf. 
 

Tip2: Mijn ego heeft altijd gelijk van Roos Vonk

Inzicht in zelfbedrog en zelfkennis, wetenschappelijk onderbouwd en met herkenbare en aansprekende voorbeelden. 

Tip3: Werkboek Creatief Leven

Een werkboek met opdrachten die jou stap voor stap verder brengen in zelfkennis, met als doel: eenzaamheid leren aanpakken. Sla je twee vliegen in één klap. 

 

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Eenzaamheid en het brein

Eenzaam brein?

Eenzaam brein Een onderzoek (Je kunt het hier vinden) toont aan dat de hersenen van eenzame individuen op uiteenlopende manieren

Lees verder »
Eenzame feestdagen

Eenzame feestdagen

Eenzame feestdagen, een naar vooruitzicht Feestdagen kunnen eenzaamheid benadrukken, maar wie eenzaamheid kent weet dat het er echt niet alleen

Lees verder »

Sponsored content