Eetstoornis en eenzaamheid

Wie zich eenzaam voelt heeft een verstoord hormoonstelsel. De afgifte van allerlei hormonen is ontregeld en ook de verdere verwerking van prikkels kan door eenzaamheid abnormaal zijn.

Eenzaamheid en eetstoornis

Alles draait om eten

Als je een eetstoornis hebt kan je je ontzettend eenzaam voelen. Soms kan je het idee hebben dat niemand uit je omgeving je begrijpt. Doordat de eetstoornis zo veel energie van je vergt, en al je aandacht daar naar uitgaat is het mogelijk dat je in een sociaal isolement terecht komt. Je wilt bovendien niet dat ze zien hoe je met eten omgaat.

Al heb je nog zo veel mensen om je heen, het kan toch voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Normaal gesproken zijn mensen geneigd hun gevoelens met elkaar te delen wanneer ze daar behoefte aan hebben, maar als je eenzaam bent dan heb je soms helemaal geen plek waar je met je gevoel heen kan gaan…

Kip of ei?

Eenzaamheid is vaak, zonder dat mensen het beseffen, de onderliggende oorzaak voor veel problemen. Zo kan het zijn dat jouw eetstoornis een gevolg is van hoe jij met eenzaamheid omgaat. Heb je moeite met leggen of onderhouden van contacten? Heb je het gevoel dat je een buitenstaander bent? Heb jij je misschien al veel langer eenzaam gevoeld, als kind misschien al?

Eenzaamheid rommelt met je hersenen en met je lichaam. Veel mensen gaan onbewust op zoek naar vervanging van menselijke aanraking en voor een deel kun je die vinden in voeding. Veel eten en te dik zijn kan een gevolg zijn van eenzaamheid. Maar ook maakt het ontregeld zijn van je hormonen je onzeker; je eetpatroon bedwingen en veel te mager worden is dan een manier om toch controle te hebben over je leven.

Zou het kunnen?

Begin eens met je te oriënteren op eenzaamheid. Lees er over, vind misschien herkenning. Het zou best kunnen dat hier de sleutel ligt tot de oplossing van je eetstoornis. Het kan goed zijn dat eenzaamheid eigenlijk je probleem is en je eetstoornis er een gevolg van is. Het is goed dat te weten. Want dan kun je de oorzaak aanpakken. Waar het om gaat is dat je een start maakt met je echt goed te voelen over jezelf. Daarbij is het belangrijk hulp te hebben van iemand die verstand heeft van eenzaamheid. 

Eetstoornis en eenzaamheid

Te veel of te weinig of het verkeerde eten, het hoort allemaal bij een onbalans in je leven. Te veel drinken hoort er eindelijk ook bij. Het zijn allemaal uitingen van een gebrek aan balans. Een eetstoornis kan heel ingrijpende gevolgen hebben, met ziekenhuisopname of zelfde de dood tot gevolg.

Maar een eetstoornis komt nooit uit de lucht vallen. Het is een reactie op een onbalans. Het heeft zin om opzoek te gaan naar die onbalans. Het is zeker mogelijk dat die een chemische oorzaak heeft. Maar gebrek aan mensen in je leven die bij jou passen is de grootste onbalans waar we onder kunnen lijden.

Het kan goed zijn dat je je eenzaam voelt doordat je anders eet dan anderen. Of omdat je niet wilt dat ze je zien. Te veel, of te weinig. Wat er ook aan de hand is, zoek hulp. Een eetstoornis gaat niet vanzelf over. Eenzaamheid ook niet.

Zorg voor jezelf. Bel op. Vraag hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content