Scheiding

Aan echtscheiding gaat vaak een hele periode van verdriet en zeker ook vaak van eenzaamheid vooraf. De scheiding lijkt dan de oplossing en een manier om een einde te maken aan zo’n verdrietige periode.

Eenzaamheid scheiding Beeld Tumisu via Pixabay
Beeld Tumisu via Pixabay

Angst voor eenzaamheid

Toch weerhoudt angst voor eenzaamheid ook veel mensen om de knoop door te hakken en de echtscheiding daadwerkelijk doorzetten. Wat is wijsheid?

Eenzaamheid waarschuwt je

Eenzaamheid is een overlevingsmechanisme. Het is een seintje van het lichaam dat je zegt: “let op, je hebt niet de verbinding met mensen die goed voor jou is, doe er iets aan.” Eenzaamheid kan in een relatie dus ook een rol spelen, of je nu getrouwd bent of samenwonend. Als je de verbinding met een belangrijke andere in je leven verbreekt, zoals dat bij echtscheiding het geval is, is eenzaamheid vrijwel onvermijdelijk. Dat wil niet zeggen dat daarmee de rest van je leven in eenzaamheid moet worden doorgebracht.

Verwachting hooggespannen

Als je je eenzaam voelt binnen je relatie kan het zijn dat je te veel verwacht van die relatie. Als je van je relatie verwacht dat je eenzaamheid wordt opgelost en je partner blijkt die rol niet te kunnen vervullen moet je inderdaad op zoek. Of je dan op zoek moeten naar een andere partner en je relatie moet beëindigen is nog maar de vraag.

Er was tenslotte ooit een reden om met jouw partner in zee te gaan. Het kan goed zijn dat een deel van jouw behoeften ergens anders vervuld moeten worden. Het is verstandig op zoek te gaan naar die behoefte bij jezelf voor je besluit neemt te gaan scheiden.

Veel mensen zijn er niet mee opgegroeid om aan hun relatie te leren werken. Het zou allemaal vanzelf moeten gaan. Dat gaat het zelden. Het kan erg aanlokkelijk zijn om van je probleem weg te lopen, en in geval van geweld is dat ook wat je nu direct nog, zou meten doen. In alle andere gevallen is het zinvol je te laten helpen door een relatie coach of therapeut.

Zeker als je samen kinderen hebt is het beter je nog eens stevig af te vragen of er toch niet nog iets te redden valt, al was het alleen maar voor het geluk van je kinderen.

Na je besluit

Als je besloten het te gaan scheiden zul je ervaren dat het normaal is dat je je eenzaam voelt. Je plaats in het leven is anders geworden. Je relatie met anderen is niet meer hetzelfde. Je zult op zoek gaan naar een nieuwe positie in je eigen leven, naar andere relaties waar jij je prettig bij voelt. Het gevoel van eenzaamheid hoort er helaas nu eenmaal bij. Eenzaamheid is je emotionele weerbericht. Zolang je dat gevoel hebt is je verbintenis met anderen, jouw verbinding met de wereld, nog niet zoals hij moet zijn.

Als alles goed gaat vind je na verloop van tijd je draai weer in het leven en zal het gevoel van eenzaamheid verdwijnen. Dat gevoel kan heus wel een aantal maanden duren. Heb je het idee dat het te lang duurt, is eenzaamheid iets waar je als het ware elke dag last van hebt, zoek dan hulp.

Een periode van negen maanden wordt in het algemeen als normaal beschouwd. Duurt het langer, blijf je je eenzaam voelen, onderneem dan actie en zoek hulp. Wie niet van eenzaamheid af komt, heeft echt hulp nodig om te voorkomen dat het een chronisch probleem wordt.

Wil je weten hoe het met je staat? Doe dan de zelftest.

Zijn er kinderen in het spel? Geef ze extra aandacht. Hun eenzaamheid kunnen ze verbergen, juist om jou in deze moeilijke periode niet te belasten. Mara daar kunnen ze hun hele leven last van houden. Houd ze in de gaten en steun ze in deze periode.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content