Samen

Samen kan heel fijn zijn. De meeste mensen zijn gemaakt om het leven voor een deel samen door te brengen. Maar samen is geen garantie voor geluk, of voor afwezigheid van eenzaamheid.

Samen kan heel alleen zijn

Eenzaam en samen

Een relatie is fijn, en de meeste mensen willen ook graag in een relatie zijn. Een relatie waarin je exclusief voor elkaar kiest, om samen het leven door te gaan. Maar je loopt de kans een relatie te overvragen, er te veel van te verwachten. Eén ander persoon kan jou nooit alles geven waar een mens behoefte aan heeft. Lees hier meer over de verschillende behoeften die mensen hebben.

Samen kan heel alleen zijn… Je partner is niet meer degene waar je ooit mee begon, je wilt misschien niet weg vanwege de kinderen, of de zaak, of omdat je zo iemand nu eenmaal niet in de steek kunt laten… Misschien denk je wel dat je situatie muurvast zit, en dat er geen uitweg is. Het voelt soms wel alsof jij de enige bent in deze situatie, maar je weet  natuurlijk dat het niet zo is. 40% Van de bevolking voelt zich eenzaam, dat wordt meer en meer bekend. Dat maakt je er niet minder eenzaam door, maar je weet nu dat je er niet alleen voor staat.

Jij bent aan zet

Jij moet zelf iets doen. Of het nu uitdraait op een scheiding of niet. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, en uit elkaar gaan is zeker niet altijd de enige oplossing, je kunt er ook voor kiezen te leren weer om elkaar te geven en ervoor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. Weke keus je ook maakt, ze hebben één ding gemeen: jij bent degene die de situatie kunt veranderen. Jij kunt hulp vragen. Jij bent degene die de stap moet doen. Wil je dat alles blijft zoals het is? Doe dan vooral niets. Wil je dat je leven verandert? Doe iets.

Maatschappelijk werk in je woonplaats is ervoor om je verder te helpen. Je kunt ook (via je huisarts) een psycholoog zoeken. Je zult eerst voor jezelf in beeld moeten krijgen wat je zelf kunt veranderen en wat niet. Soms zit je zo muurvast in je eigen gedachten dat je er niet uitkomt. Dan is het goed eens te praten met iemand die je begrijpt. Dat kan een eerste stap zijn naar een fijner leven.

Zoek hulp als je je te veel eenzaam voelt

Het kan zijn dat je eenzaamheid de oorzaak is van je relatieprobleem: mensen die zich eenzaam voelen uiten zich vaak op een manier die niet verbindend is. Je hebt dan misschien het idee dat je partner niet aan je behoefte voldoet, maar het kan zo maar zijn dat jij de ander eigenlijk blokkeert. Een scheiding lost dan niets op, omdat je die neiging meeneemt, de wereld in. Dat kun je veranderen, met de nodige hulp.

Is angst voor eenzaamheid de reden dat je de stap naar alleen leven niet durft te maken, dan moet je zeker hulp zoeken. Dan is eenzaamheid misschien een erfenis uit je jeugd, waar je van af moet voor je andere stappen kunt ondernemen. Doe jezelf het grootste plezier van je leven: zoek een goede therapeut of coach. Twijfel je of het nodig is? Neem contact op en overleg.

Doe nu meteen de eerste stap: doe de zelftest.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content