Depressie

Depressie is de naam voor een serie verschijnselen die samen maken dat je door een psychiater geclassificeerd wordt als ‘depressief’.

Eenzaamheid Informatie Centrum depressie Foundry Co via Pixabay
Foundry Co via Pixabay

DSM

DSM is de afkorting van ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Van origine Amerikaans, uitgegeven en opgesteld door de American Psychiatric Association.
De eerste DSM verscheen in 1952, in de loop van de jaren verschenen volgende versies. In 1994 verscheen de DSM-4, die het tot 2013 volhield, zij het met een tekstrevisie in 2000: de DSM-4-TR. In 2013 verscheen de Engelstalige versie van de DSM-5, in april 2014 de Nederlandse vertaling.

Oorspronkelijk was het handboek bedoeld om eenheid te brengen in de vele interpretaties van diagnoses. Die eenheid was in eerste instantie nodig om goed onderzoek te kunnen doen: wil je weten of een bepaalde behandeling bij – bijvoorbeeld – depressie werkt, dan moet in ieder geval elke onderzoeker hetzelfde onder het begrip ‘depressie’ verstaan. Een eenheid die vóór de eerste DSM ver te zoeken was.

Label voor toekenning van zorggeld

Ondertussen is de DSM, tot verdriet en ergernis van velen, verworden tot een instrument dat zorgverzekeraars gebruiken om te bepalen of een behandeling wel of niet vergoed kan worden. Of dat aan de zorgverzekeraars of aan de GGZ te wijten is, is een aparte discussie. Lees hier meer over de nieuwe DSM.

Depressie meten

Artsen, psychiaters, psychologen en dergelijke professionals hebben een lijstje met symptomen waaraan ze een depressie kunnen herkennen. Dat lijstje zit verwerkt in een depressietest die je zelf online kunt doen. Daaruit rolt dan voor jou de diagnose: depressief of niet. Maar wat betekent dat dan? Als je score hoog is, kun je eruit afleiden dat je depressief bent. Je bent ‘erkend’ depressief. Je wordt dan als een zieke beschouwd, en waarschijnlijk zal je antidepressiva voorgeschreven kunnen krijgen.

Erkenning

De erkenning is fijn, dat doet een mens goed. De medicijnen ook, tenminste in het begin. Je voelt je niet meer hopeloos en ellendig. Je kunt het leven weer aan. Het kan heel goed zijn soms dergelijke medicijnen te gebruiken, maar, pas op! Opeens stoppen is geen optie, want je duikt dan in een gat dat nog dieper is dan toen je begon met de medicatie. Vraag je arts om begeleiding, en neem als het even kan zelf de regie over je leven in eigen hand. Als eenzaamheid de oorzaak is van je depressieve gevoelens, doe dan iets aan die eenzaamheid.

Vraag hulp

Als je er ellendig aan toe bent, stap dan onmiddellijk naar je huisarts. Vraag hulp. Die huisarts is ervoor! Realiseer je dat er wel degelijk een uitweg is. Wat jij nodig hebt is om te beginnen aandacht en erkenning. Die kun je niet alleen krijgen doordat je ‘officieel depressief’ bent verklaard. Die kun je op allerlei manieren krijgen. Je moet er wel de wereld voor in, want de wereld komt niet naar je toe! Ja, het zal tijd en energie kosten.

Depressie of eenzaamheid

Is eenzaamheid inderdaad je probleem, pak dat dan aan en doe iets aan je leven! Het is jouw leven, jij bent verantwoordelijk voor hoe je het doet.

Dingen die je zelf nu al kunt doen

  • Bewegen. Zelfs een klein beetje bewegen helpt al om je beter te voelen. Wat kan je gebeuren? Doen!
  • Eten. Dit is niet de tijd om op een dieet te gaan! Vooral koolhydraatarme diëten zijn gevaarlijk! Niet doen!
  • Eten. Zorg voor goed voedsel, en oriënteer je op wat goed voedsel is.
  • Forceer jezelf niet om ‘leuke dingen te doen’. Je vindt niks leuk. Basta.
  • Zoek hulp, maar onthoud dat het jouw leven is, jouw verantwoordelijkheid. Vraag hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content