Beetje depri of…

Depressief, dat is ongrijpbaar, je weet niet goed hoe je daar mee om kunt gaan. Moet je dan aan de pillen, of naar een psycholoog? Al is depressiviteit een van de belangrijkste zaken in de psychotherapie, eigenlijk weet niemand wat het precies is. Ja, het is een serie verschijnselen, die in verschillende gradaties voor kunnen komen. Een van die verschijnselen is dat je geen enkel plezier meer beleeft in het leven. Maar ja, dat kan bij eenzaamheid ook gemakkelijk gebeuren. Wie geen band heeft met anderen, met het leven, ziet misschien geen reden meer om op te staan.

Is er dan wel verschil? Ja, dat is er wel. Eenzaamheid, zeker langdurige eenzaamheid , zorgt ervoor dat je in een constante staat van spanning leeft. Je bent het zo gewend, dat je het niet meer bewust opmerkt, maar je lichaam heeft er wel voortdurend mee te maken. Je kunt je gedragen alsof er niets aan de hand is. Je doet je werk, je gaat ook wel met mensen om, maar de effecten van langdurige eenzaamheid knagen aan je. Eenzaamheid ondermijnt sterk je gezondheid.

Je trekt je terug

Wie in een diepe depressie heeft gezeten weet het: dan kun je niets. Je bent echt niet in staat om met  anderen om te gaan, je hebt er totaal geen interesse in. Het teruggetrokken leven dat een depressie je oplevert kan je wel degelijk contacten kosten. Het verandert je. Dat zorgt er ook voor dat de contacten die je voordien had, niet meer hetzelfde voelen. Je moet ze opnieuw opbouwen en daar ontbreekt het je nou net de energie voor. En laten we eerlijk zijn, als je zo in de put zit ben je niet zulk aantrekkelijk gezelschap. het is geen goede uitgangspositie om vrienden te maken. In die zin kan ‘een depressie’, of beter gezegd, depressieve klachten, een aanleiding zijn tot eenzaamheid.

Eenzaamheid is onze maatschappij nog steeds een enorm taboe. Ouderen en gehandicapten, die mogen eenzaam zijn, maar verder… Dat leidt ertoe dat mensen zich wel durven uit te spreken over depressief zijn, maar niet over eenzaamheid. Het is heel goed mogelijk dat veel mensen die klagen over depressieve gevoelens in feite worstelen met eenzaamheid. Als jij hier iets in herkent, vraag jezelf dan af: zou ik gelukkiger zijn met meer of andere, warmere of juist minder, contacten in mijn leven? Als eenzaamheid je probleem is, ligt daar de oplossing in de buurt.

Doe iets!

Aan eenzaamheid is wel degelijk iets te doen. Nee, niet zo maar onder de mensen komen, of naar een club gaan. De sleutel zit in jezelf. Eerst leren wat je nu precies nodig hebt, hoe je in elkaar zit. Zo maar in je eentje dat uitzoeken is een hele toer. Daarom is het verstandig eerst meer te leren over eenzaamheid. En dan kiezen voor jezelf. Voor de hulp die bij jou past. Kijk rond op de site en zoek eerst uit of je nu te maken hebt met depressiviteit of dat je last hebt van eenzaamheid.  Hoe dan ook, onderneem actie. Zorg voor jezelf. Jij moet het doen.