eenzaamheid in de zorgOmdat eenzaamheid voorkomt bij 40% van de ‘gemiddelde’ Nederlanders, is de kans nog groter dat het voorkomt bij mensen die te maken hebben met zorgmedewerkers.

Je moet er dus altijd rekening mee houden dat eenzaamheid speelt. Maar ja, wat dan? Moet je dat signaleren? En wat gebeurt er dan? Of kun je het voorkomen?

Om te beginnen, alles heet tegenwoordig zorg, dus je zult eerst moeten bepalen over wie we het hebben. Mondzorg? Geestelijke gezondheidszorg? Verpleeghuiszorg? Psychosociale zorg in de wijk? Dementiezorg? Zuigelingenzorg? Kraamzorg?

Gaat het je erom dat je mensen wilt bijstaan die zich eenzaam voelen, of mensen die hun eenzaamheid willen oplossen? Gaat het je erom mensen zo te ontvangen in je zorginstelling, dat eenzaamheid verminderd wordt? Kortom, wat wil je weten?

Wat iemand moet weten die in de zorg werkt is dus sterk afhankelijk van wat je wilt bereiken. De eerste noodzaak is uiteraard dat je weet wat eenzaamheid is, wat je eventueel zou kunnen doen en laten. Ook niet te vergeten: waar de grenzen liggen van wat mogelijk is.

Kijk eens naar dit filmpje. Daarna wil je misschien dat je iets meer weten voor je je stort in het helpen van mensen. Zij zijn het waard dat jij verstand van zaken hebt, zodat je hen goed kunt verwijzen of helpen.