Eenzaamheid, de onzichtbare factor

Eenzaamheid, de onzichtbare factor

De impact van eenzaamheid op loopbaancoaching en wat jij als professional hieraan kunt doen

Inleiding: Een blinde vlek in coaching

Als loopbaanprofessional  heb je geleerd te kijken naar competenties, persoonlijkheid, ambities en omgevingsfactoren. Maar er is een factor die vaak buiten beeld blijft en toch een enorme impact heeft op het verloop van coaching trajecten: chronische eenzaamheid.

Eenzaamheid is niet simpelweg een emotionele toestand – het is een neuropsychologisch fenomeen dat fundamenteel verandert hoe mensen denken, voelen en handelen. Vooral bij loopbaanvraagstukken, waar sociale perceptie, zelfbeeld en besluitvorming cruciaal zijn, kan niet-herkende eenzaamheid het verschil maken tussen een succesvolle interventie en een vastlopend traject.

Het feit dat ongeveer de helft van de bevolking te kampen heeft met eenzaamheid (bron: RIVM) is lang niet bij iedereen bekend. Het wordt tijd het taboe te doorbreken. 

De neuropsychologie van eenzaamheid

Om te begrijpen waarom eenzaamheid zo relevant is voor ons werk, moeten we eerst begrijpen wat het doet met het brein. Chronische eenzaamheid:

  1. Ontregelt het Superviserend Aandacht Systeem (SAS) – Het cognitieve controlemechanisme dat belangrijk is voor het richten en vasthouden van aandacht functioneert minder effectief. Dit verklaart waarom sommige cliënten blijven hangen in negatieve gedachtenpatronen en moeite hebben zich te focussen op mogelijkheden.
  2. Veroorzaakt hypervigilantie voor sociale dreigingen – Het brein schakelt naar een ‘overlevingsmodus’ waarin het voortdurend scant voor mogelijke afwijzing. Dit maakt dat feedback op de werkvloer snel als kritiek wordt ervaren en sollicitatiegesprekken als bedreigend worden gezien. Solliciteren uit de weg gaan is een vorm van omgaan met eenzaamheid.
  3. Schaadt het vermogen tot mentaliseren – Het interpreteren van eigen mentale toestanden en die van anderen wordt verstoord. Dit leidt tot miscommunicatie, verkeerde interpretaties van werkrelaties, en problematische interactiepatronen.
  4. Vermindert cognitief functioneren – De permanente stress die chronische eenzaamheid met zich meebrengt veroorzaakt een vermindering van het cognitief functioneren. Een achteruitgang van 10 IQ punten is niet ongebruikelijk. De impact op het beroepsmatig functioneren, maar ook op een coachingsproces is enorm.
  5. Verandert het brein structureel – en daarmee de identiteit van de persoon. 

 

Hoe herken je eenzaamheid bij je cliënten?

Eenzaamheid is niet als zodanig aan iemand te zien. Het vermomt zich vaak als andere problemen en wordt zelden spontaan benoemd. Let op deze signalen:

  1. Opvallende discrepantie tussen capaciteiten en prestaties – Bekwame professionals die systematisch onderpresteren zonder duidelijke externe oorzaak.
  2. Disproportionele reacties op sociale dynamiek – Overmatig piekeren over kleine interacties, vermijden van teamwerk, of juist overcompenseren in sociale situaties.
  3. ‘Irrationele’ besluitvorming – Keuzes die vanuit loopbaanperspectief onlogisch lijken maar vanuit het perspectief van sociale veiligheid verklaarbaar zijn.
  4. Verstoord mentaliserend vermogen – Moeite om intenties van collega’s of leidinggevenden accuraat te interpreteren; neigt naar negatieve interpretaties.
  5. Cognitieve tunnelvisie – Moeite om alternatieve perspectieven te zien of creatieve oplossingen te bedenken voor professionele uitdagingen.

Waarom reguliere coaching-interventies vaak falen bij eenzaamheid

De piramide van Bateson helpt ons begrijpen waarom veel standaard coaching-interventies weinig effect hebben bij chronische eenzaamheid:

Coaching-strategieën die wél werken bij eenzaamheid

  1. Erken eenzaamheid als neuropsychologisch fenomeen, niet als ‘zwakte’
    Weet wat het effect van eenzaamheid op het brein is. Normaliseer het onderwerp door uit te leggen dat eenzaamheid het brein meetbaar verandert en dat dit normaal is.  Dit vermindert schaamte en creëert ruimte voor constructief werken.
  2. Focus op het herstellen van het mentaliserend vermogen
    Help cliënten sociale situaties neutraler te interpreteren door systematisch alternatieven te verkennen voor hun automatische interpretaties van werkgerelateerde interacties.
  3. Werk met de piramide van Bateson
    Identificeer op welk niveau interventies nodig zijn. Als eenzaamheid langer aanwezig is, vormt dat de identiteit van de persoon. Voor duurzame verandering moet je meestal werken op identiteitsniveau.
  4. Begeleid gedoseerde sociale exposure
    Help cliënten stapsgewijs en in een veilige omgeving nieuwe sociale ervaringen op te doen die hun negatieve verwachtingen kunnen ontkrachten.
  5. Integreer trauma-geïnformeerde principes
    Erken dat chronische eenzaamheid en vroege jeugdervaringen vaak verweven zijn. Veiligheid, voorspelbaarheid en autonomie zijn essentieel in het coachingproces.

Grenzen aan coaching: Wanneer doorverwijzen?

Hoewel loopbaancoaching veel kan betekenen voor eenzame professionals, zijn er grenzen:

  • Wanneer eenzaamheid samenhangt met traumatische ervaringen
  • Bij comorbide psychische aandoeningen zoals depressie of angststoornissen
  • Wanneer suïcidale gedachten aanwezig zijn

In deze gevallen is samenwerking met of doorverwijzing naar een GGZ-professional geïndiceerd.

Conclusie: Eenzaamheid als expertise-gebied

Als loopbaanprofessional moet je eenzaamheid erkennen als een specifiek expertise-gebied dat speciale aandacht verdient. Door te investeren in kennis over de neuropsychologische impact van eenzaamheid, kun je betere resultaten behalen en cliënten effectiever helpen.

Eenzaamheid is niet slechts een emotionele staat – het is een fundamentele factor in hoe mensen functioneren op de werkvloer, keuzes maken in hun loopbaan, en betekenis vinden in hun professionele identiteit.

Door eenzaamheid te erkennen als de onzichtbare factor in veel loopbaantrajecten, openen we nieuwe mogelijkheden voor effectieve interventies die daadwerkelijk duurzame verandering stimuleren.

 

Foto van Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Meer lezen?

Eenzaam Eis nu goede hup

Eenzaam? Eis nu goede hulp!

Ooit werd dit tegen ziektes gedaan: gemalen hoorn van een eenhoorn die door een maagd in slaap was gesust. We lachen er nu om, maar zelf doen we het niet beter als het om eenzaamheid gaat. Tijd dat we deskundige aanpak voor eenzaamheid eisen!

Lees verder »

Sponsored content