eenzaam en hoog inkomenWie bij Google zoekt op ‘eenzaamheid aanpakken’ of ‘hulp bij eenzaamheid’ of ‘coaching bij eenzaamheid’, wordt negen van de tien keer geconfronteerd met een aanbod van hulp vanuit het welzijnswerk, met name aan ouderen. Zo zou je de indruk krijgen dat eenzaamheid een probleem is van ouderen of van mensen met een bijstandsuitkering, of in elk geval uit de laagste inkomensklassen.  Niets is minder waar.

Niet alleen komt eenzaamheid meer voor in de leeftijd onder de 65 jaar, ook is het een probleem dat door alle inkomensklassen heen loopt. Helaas is veel geld hebben geen recept tegen eenzaamheid. Integendeel soms. Mensen met de hoogste inkomens hebben te maken met het feit dat geld nu eenmaal  als een magneet werkt op mensen die je waarschijnlijk liever niet te vriend wilt hebben. Vaak is een zeker wantrouwen jegens vreemden terecht en dat verhoogt de kans op eenzaamheid.

Welke aanpak je ook onderschrijft vanuit een theoretisch kader of vanuit ervaring, er is als puntje bij paaltje komt maar één oplossing en dat is: omgaan met de juiste mensen. Mensen waar jij je bij thuis voelt en die zich bij jou thuis voelen. Mensen die dezelfde waarden delen en waar je op een ontspannen plezier mee kunt omgaan. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een liefdesrelatie of een vriendschap. De vraag is alleen: hoe kom je daarmee in contact?

Voor wie zich niet eenzaam voelt zijn er mogelijkheden genoeg. Dating-sites, bemiddelingsbureaus en uiteraard de bijzondere mensen die we kennen uit de wandelgangen en die nergens op internet of met een advertentie in een blad te vinden zijn. Maar nu is eenzaamheid in het spel. Eenzaamheid die al wat langer duurt, misschien zelfs al jaren.

Dan is het zeer aan te raden contact op te nemen met iemand die al bewezen heeft expert te zijn op dit gebied. Bij wie discretie geen tweede, maar eerste natuur is.

Doen.