Wie van eenzaamheid af wil zoekt vaak zonder succes naar oplossingen. Is bewegen een goede aanpak? Ja en nee.
Bewegen is gezond
Bewegen is gezond, dat weet iedereen. Binnen redelijke grenzen. Dus enerzijds genoeg en anderzijds niet overdreven. Dat dat zo is wordt ons door veel gezondheidsgoeroes al langer verteld. De afgelopen twintig jaar is er vanuit hersenonderzoek veel toegevoegd aan de kennis van wat bewegen met ons doet. Met ons lichaam, maar misschien nog wel meer met ons brein. De Hersenstichting geeft daar veel informatie over.
Dat bewegen een oplossing is van eenzaamheid, daarover kun je kort zijn. Het antwoord is nee. Bewegen is op zich geen oplossing voor eenzaamheid, maar het kan wel bijdragen aan een oplossing en je zou zelfs kunnen stellen dat het een onmisbaar onderdeel is van de aanpak van chronische eenzaamheid. Niet omdat je bij sporten andere mensen tegenkomt. Maar omdat bewegen iets doet met je brein.
Wat doet bewegen met je brein?
Bewegen zorgt ervoor dat je hersenen goed doorbloed raken en ze de voeding en zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Bewegen zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door te bewegen verbeter je bovendien de werking van signaalstoffen. Dat maakt dat de communicatie tussen hersencellen steeds vlotter verloopt: je hersenen doen het beter.
Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit hoe dat dan precies in zijn werk gaat. De ene denkt dat door bewegen de hersenen meer doorbloed raken, de ander is van mening dat de verbeterde hartwerking daarvoor zorgt. Maar hoe dan ook dat je hersenen het beter doen als je gezond beweegt, dat is een feit. Voor een brein dat lijdt aan eenzaamheid is dat van cruciaal belang.
Eenzaamheid, en zeker langdurige (chronische) eenzaamheid verandert je brein. Je brein gaat door de constante stress als het ware op slot. Wil je eenzaamheid aanpakken, dan moet je dus als eerste zorgen voor het soepeler worden van je brein. Niet omdat je daarmee leuk vrienden kan maken. Ook niet omdat je eenzaamheid dan vanzelf over gaat. Je hebt een soepel brein nodig om te kunnen leren hoe je je eenzaamheid aanpakt.
Eenzaamheid aanpakken
Eenzaamheid aanpakken is de goede relaties aangaan en houden. Dat betekent dat je moet weten wat voor jou de goede relaties zijn en dat je weet hoe je ze moet aangaan en houden. Veel mensen hebben dat niet geleerd. Dat moet je dus leren, maar om dat te kunnen leren heb je een brein nodig dat je instaat stelt dat te leren. Dat is de reden dat bewegen bijna noodzaak is om eenzaamheid te kunnen oplossen.
Tweede reden
Je hebt beweging nodig voor een soepel brein. Dat soepele brein heb je nodig om te kunnen leren omgaan met eenzaamheid. Maar er is nog een goede reden om te gaan bewegen als je last hebt van eenzaamheid. Eenzaamheid doet namelijk niet zo veel goeds voor je zelfbeeld. Het lukt je niet je eenzaamheid op te lossen. Daardoor kun je je behoorlijk onzeker over jezelf gaan voelen. Bewegen, sporten, kan je zelfbeeld enorm opkrikken, omdat je door te bewegen merkt dat je lichaam en je brein het weer beter gaat doen.
Bewegen is geen oplossing van eenzaamheid
Al met al zijn er redenen genoeg dus om te gaan bewegen en te blijven bewegen. Een eenzaam brein snakt er naar. Zou je bij dat sporten iemand tegenkomen met wie het leuk is, prima, mooi meegenomen. Maar bewegen leert je niet hoe je voortaan, de rest van je leven dus, kunt omgaan met eenzaamheid, dus leer alsjeblieft ook wat je aan eenzaamheid kunt doen, zodat het je niet overvalt en zodat je weet hoe je goede relaties kunt vinden.