Gehandicapt en eenzaam

Elke handicap, of het nu slecht horen is of in een rolstoel zitten, of die handicap nu zichtbaar is of niet, maakt dat je ‘anders bent’ dan ‘de anderen’. Maakt dat eenzaam?

Gehandicapt en eenzaam Beeld Public domein pictures via Pixabay
Beeld Public domein pictures via Pixabay

Gehandicapt en eenzaam, hoort dat bij elkaar?

Een handicap kan opvallend zijn of nauwelijks te zien voor de buitenwereld. Zeer licht tot uiterst beperkend. Wat ze gemeen hebben is dat een handicap je anders maakt. Anders zijn, of het gevoel hebben dat je anders bent,  is altijd een mogelijke oorzaak van gevoelens van eenzaamheid. Vaak is het niet eens de handicap zelf, maar het gevoel anders te zijn wat het probleem is.

Er is een groot verschil tussen een handicap die je vanaf je geboorte had, en iets dat je overkomt in de loop van je leven waardoor je bijvoorbeeld in een rolstoel belandt. Veranderingen in levensomstandigheden kunnen altijd aanleiding zijn tot eenzaamheid, en als dan je mogelijkheden beperkt worden heb je het echt lastig. Andere mensen kunnen dan wel denken dat je dus ‘gehandicapt en eenzaam’ bent, maar dat is meer hun idee dan dat het echt zo hoeft te zijn.

Eenzaamheid en ‘anders-zijn’

Eenzaamheid ontstaat als je niet de mensen in je leven hebt waar je je mee verbonden voelt. Die kun je hebben, ongeacht of je een handicap hebt of niet. Eigenlijk heeft het daar niet zo veel mee te maken. Het gaat er meer om dat jij je tevreden voelt met wie jij als mens bent, zodat je zonder problemen goede relaties kunt aangaan met anderen. Als je je ongelukkig voelt over wie of wat je bent, is het onrealistisch te verwachten dat andere mensen wel gelukkig met je zullen zijn.

Voor iedereen is het belangrijk te ervaren, diep van binnen, dat je er mag zijn. Soms voelt dat niet zo. Dan is het tijd voor hulp. Juist om dat gevoel te leren ervaren. Het allerbelangrijkste is: zorg voor jezelf, en zorg ervoor dat je weet wat je wilt en dat je zorgt dat je dat krijgt.

Het gaat natuurlijk niet over materiële zaken, maar juist over het belangrijkste in het leven: dat wat met geen geld te betalen is. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Zoek uit waar jouw passie ligt, en ga ervoor. Kijk bij het stappenplan, doe de cursus als je kunt, vraag om hulp als je dat nodig vindt.

Gehandicapt en eenzaam, geen logische combinatie

Als je in je leven iets overkomt waardoor jouw handicap het je onmogelijk maakt om je contacten te onderhouden, is het verstandig als je daarbij hulp vraagt. Er is weinig zo belangrijk in een leven als de relaties die je hebt. Ze houden je gezond. Toch kan het zijn dat door de veranderingen in jouw situatie de mensen om je heen niet meer zo fijn zijn om mee om te gaan.

Wij mensen zoeken altijd naar mensen bij wie we ons thuis voelen, op wie we lijken. Het kan zijn dat het voor jou slim is om ook op zoek te gaan naar andere mensen k, bij wie jij je thuis voelt. Vraag er hulp bij als je dat nodig vindt.

Handicap of kracht?

Er zijn mensen die een handicap weten om te buigen tot een kracht die ze in het leven verder helpt. Zoals die persoon die zich inzet om een hulphond te trainen zo dat mensen met een handicap er ook echt wat aan hebben. Anderzijds zijn er mensen die iets als handicap zien, waar anderen juist jaloers op zijn. Mensen met een extreem hoog IQ vinden dat soms meer een handicap dan een kracht.

Er zijn in Nederland veel mensen die enorm graag iets voor een ander willen betekenen. Traditioneel zorgen vrijwilligersorganisaties voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Dat hoef niet alleen live, dat kan ook online. Bekijk wat er mogelijk is, waar je recht op hebt, en vraag hulp. Hulp vragen is een ondergewaardeerde kunst. Het is geen teken van zwakte, maar van kracht.

Tot slot één ding. Je bent normaal als je last hebt van eenzaamheid. Al praat niemand er graag over, iedereen kent het. Of je nu een handicap hebt of niet. Gehandicapt en eenzaam zijn zeker niet twee dingen die perse bij elkaar horen. Dat is misschien wel een troost, maar dat wil niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. De aanpak van eenzaamheid is voor jou waarschijnlijk niet zo veel anders als voor anderen: leren hoe je voor je relaties zorgt.

Kom op voor jezelf! Benut de mogelijkheden die je hebt.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content