Een begrijpelijke vraag. Want eenzaamheid voelt ellendig, maar hoe los je het op?

Om te beginnen; als je je af en toe eenzaam voelt, hoef je je geen zorgen te maken, dat is namelijk heel normaal.

Je voelt je eenzaam als er een verbinding met belangrijke anderen is verbroken of verstoord. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Je vriendin heeft een nieuwe vriend. Daar gaat al haar tijd nu zo’n beetje aan op. Dat voelt heel eenzaam. Je bent net verhuisd naar een leuke nieuwe stad. Je hebt er fijn werk, maar je oude vrienden zie je niet meer zo vaak. Dat kan heel eenzaam voelen. Je moeder is opgenomen in een verpleeghuis. Vroeger belde je haar elke dag, dat kan nu niet. Ook dat kan heel eenzaam voelen.

Zo zijn er heel veel situaties te noemen waarin je je heel eenzaam kunt voelen. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Als je je verbonden voelt met anderen, op welke manier dan ook, voelt het als pijn wanneer die verbinding, al is het tijdelijk, wordt verbroken. Op zich is dat niet zo erg. Het is wel een signaal. Als je je te vaak eenzaam voelt, is het zaak eens te kijken naar je situatie.

Mis je een partner?

Vrienden?

En is dat tijdelijk of zo’n beetje permanent?

Is het tijdelijk, dan is het zaak afleiding te zoeken en jezelf uit die put te halen. Maar als die eenzaamheid min of meer permanent is geworden is het tijd voor serieuze actie.

Eenzaamheid doet namelijk rare dingen met je. Het maakt je zwak. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Het verandert je hersenen en daarmee verandert het jou. Voel je je al langer eenzaam, dan heb jij die verandering al ondergaan. Dan herken je waarschijnlijk wel dat je soms wat banger bent, iets achterdochtiger, en besluitelozer dan je zou wensen. Je vindt het dan misschien zelfs wel niet zo leuk meer om met anderen om te gaan, en al helemaal niet om nieuwe mensen te leren kennen.

Is het zo met jou gesteld, dat is het zaak dat je hulp vraagt bij het aanpakken van jouw eenzaamheid. In dit stadium is het heel moeilijk er zelf uit te komen. Dat vraagt bijna bovenmenselijke inspanning. Vergelijk het maar met een tandarts die zijn eigen kiezen boort. Soms heb je in je leven hulp nodig en bij eenzaamheid is dat beslist het geval.

Tob niet langer door en zoek hulp. Heb je geen geld, informeer dan bij je gemeente naar de mogelijkheid een speciale cursus te volgen. Laat je niet afschepen met het advies vrijwilligerswerk te gaan doen. In dit stadium is dat voor jou geen goed idee. Kun je de hulp zelf bekostigen, informeer je en ga naar een echte specialist, zodat je weet dat je goed geholpen wordt.