Signalen van eenzaamheid

Wat zijn signalen van eenzaamheid, en hoe herken je die? Of is er een andere, betere manier? Lees het hier.

Eenzaamheid signaleren
beeld Free-Photos via Pixabay

Signalen van eenzaamheid, herken jij ze?

Een ruwe inventarisatie bij professionals uit het veld van Zorg en Welzijn tijdens een workshop leverde zo’n 60 uitspraken op die kunnen wijzen op gevoelens van eenzaamheid. Kunstenaars deden het dunnetjes over en kwamen ook op een hele lijst. Al die uitspraken kunnen aanleiding zijn om aan eenzaamheid te denken.

Leegte

Hoewel de meest voorkomende uitspraak te maken heeft met innerlijke leegte, wordt die uitspraak in de praktijk vaak niet als signaal van eenzaamheid gezien.

In de praktijk zijn dit signalen die over het algemeen worden gezien als signalen van eenzaamheid, maar let op!

  • Als iemand nooit bezoek/post krijgt, nooit zelf ergens op bezoek komt en nooit gebeld wordt.
  • Als iemand zichzelf of zijn/haar omgeving verwaarloost.
  • Lichamelijke kenmerken zoals gezondheidsklachten, medicijngebruik, lusteloosheid, slapeloosheid en depressiviteit, een gespannen lichaamshouding, een lichte frons, neergetrokken mondhoeken die soms een lichte trilling hebben.
  • Claimgedrag
  • Veel klagen
  • Als iemand zich terugtrekt (zorgmijders)

Eenzaamheid kan een rol spelen in dit soort gevallen. Maar let op! Al die signalen zijn ook signalen van mogelijke andere problemen. Wees daarom uiterst voorzichtig met een oordeel.

Eén echt signaal van eenzaamheid

Er is maar één signaal dat werkelijk een signaal is van eenzaamheid:

Als iemand zelf aangeeft eenzaam te zijn.

Door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik voel me te veel alleen’, of ‘ik voel me eenzaam’. En dan is dat ook zo. Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel, dat niets te maken heeft met de hoeveelheid en frequentie van contacten. Iemand erop wijzen dat ie ‘toch zo veel bezoek krijgt’ is bijzonder pijnlijk en totaal niet relevant.

Dus let op! Er zijn geen specifieke signalen van eenzaamheid, hoewel er wel vaak aan wordt gedacht als mensen bepaald gedrag vertonen.

Wie op dat soort signalen gaat letten, kan gemakkelijk een grote groep over het hoofd zien. Veel mensen voelen zich eenzaam terwijl daar niets aan te zien is. In gesprek gaan en eenzaamheid bespreekbaar maken is dan ook enige betrouwbare methode van signaleren.

Voor meer informatie, bestel het boek: Eenzaamheid signaleren in drie stappen.

Signaleren van eenzaamheid vraagt om vakkennis, intuïtie is geen methode om eenzaamheid te herkennen.

Lees hier bij diagnosticeren verder.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content