Rijk en eenzaam

Eenzaamheid lijkt altijd te gaan over mensen zonder geld. Maar dat is onzin. Wie zwemt in het geld kan zich net zo goed eenzaam voelen.

Rijk en eenzaam | Eenzaamheid.info

Arm en eenzaam

Wie bij Google zoekt op ‘eenzaamheid aanpakken’ of ‘hulp bij eenzaamheid’ of ‘coaching bij eenzaamheid’, wordt negen van de tien keer geconfronteerd met een aanbod van hulp vanuit het welzijnswerk, met name aan ouderen. Zo zou je de indruk krijgen dat eenzaamheid een probleem is van ouderen of van mensen met een bijstandsuitkering, of in elk geval uit de laagste inkomensklassen.  Niets is minder waar.

Alle inkomensklassen

Niet alleen komt eenzaamheid meer voor in de leeftijd onder de 65 jaar, ook is het een probleem dat door alle inkomensklassen heen loopt. Helaas is veel geld hebben geen recept tegen eenzaamheid. Integendeel soms. Mensen met de hoogste inkomens hebben te maken met het feit dat geld nu eenmaal  als een magneet werkt op mensen die je waarschijnlijk liever niet te vriend wilt hebben. Vaak is een zeker wantrouwen jegens vreemden terecht en dat verhoogt de kans op eenzaamheid.

Nu jij

Je hebt geld genoeg. Meer dan. Jij weet dat veel mensen je niet serieus zouden nemen als je zou bekennen dat je je eenzaam voelt. Jij, eenzaam? In jouw situatie? Je hebt zo veel geld, je kunt toch zeker alles krijgen wat je hartje begeert… Rijk en toch eenzaam… alsof geld je zou vrijwaren van nare dingen in het leven.

Het is een cliché, maar waar: geld maakt niet gelukkig. Wie zich te vaak eenzaam voelt, geld of geen geld, alleen of niet alleen, moet er iets aan doen. Met geld kun je heel veel kopen, gelukkig. Bijvoorbeeld een goede coach die je helpt bij het omgaan met eenzaamheid. Of een psycholoog die met jou op zoek gaat naar manieren om gelukkiger te worden. Of met een simpele online cursus tegen eenzaamheid.

Koop geen mensen, koop advies

Gezelschap kun je ook kopen. Als je daar gelukkig van wordt moet je dat zeker doen. Besef wel dat je dan alleen afleiding vindt, geen oplossing. Er zijn overigens op de wereld meer dan genoeg geweldige mensen die je – tegen een tarief – werkelijk kunnen helpen. Met het maken van verbinding, of, als daar aanleiding voor is, met specifieke hulp of therapie.
Persoonlijke coaching is voor jou echt een goede optie. Begin met de zelftest, dan weet je wat voor jou een goede eerste stap kan zijn.

Zoek jouw mensen

Als je op een snelle manier aan je geld gekomen bent, of dat nu is door een erfenis, een weddenschap, plotselinge beroemdheid of een strakke zakendeal, je leven staat dan behoorlijk op zijn kop. De mensen met wie je vroeger omging voelen zich niet meer prettig als ze met jou omgaan: ze kunnen je financieel niet bijbenen. In de meeste relaties vinden mensen het fijn als er een beetje een evenwicht is in wat je kunt uitgeven. Zo kun je elkaar om de beurt een rondje geven en blijft de vriendschap in evenwicht.

Ook de mensen die er nu in je leven zijn, zijn misschien wel anderen dan vroeger. Dat is niet zo vreselijk, dat hoort er nu eenmaal bij. Soms is het verdrietig om mensen achter je te laten, voor anderen is het misschien wel een beetje een opluchting. Voor de belangrijkste personen in je leven maakt het niet uit hoeveel geld je hebt. Wees er zuinig op.

Puntje paaltje

Als puntje bij paaltje komt is er maar één oplossing en dat is: omgaan met de juiste mensen. Mensen waar jij je bij thuis voelt en die zich bij jou thuis voelen. Mensen die dezelfde waarden delen en waar je op een ontspannen plezier mee kunt omgaan. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een liefdesrelatie of een vriendschap. De vraag is alleen: hoe kom je daarmee in contact?

Voor wie zich niet eenzaam voelt zijn er mogelijkheden genoeg. Dating-sites, bemiddelingsbureaus en uiteraard de bijzondere mensen die we kennen uit de wandelgangen en die nergens op internet of met een advertentie in een blad te vinden zijn. Dat is perfect als je je goed in je vel voelt en wilt gaan daten.

Actie

Maar stel er is nu eenzaamheid in het spel. Eenzaamheid die al wat langer duurt, misschien zelfs al jaren. Dan is het zeer aan te raden contact op te nemen met iemand die al bewezen heeft expert te zijn op dit gebied. Bij wie discretie geen tweede, maar eerste natuur is. Kies er niet zo maar een uit, neem even contact op. Neem desnoods een tijdelijk mailadres van hotmail of google en neem contact op.

Doen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content