Er zijn een paar dingen die mensen gelukkiger maken en het zijn misschien niet de dingen die je verwacht. Als je het mensen vraagt, vinden ze gezondheid op de eerste plaats staan. Maar wat blijkt? Als puntje bij paaltje komt zijn niet-gezonde mensen vaak ook heel gelukkig.

Wat echt het verschil maakt is: vrienden.

Geld, gezondheid, zekerheid, het lijken allemaal voorwaarden voor een gelukkig leven. En als je ze niet hebt kan je er behoorlijk naar verlangen. Toch is dat – dat blijkt uit onderzoek onder heel veel mensen- niet war we ons levensgeluk aan ontlenen.

Vriendschap is belangrijker dan gezondheid

Wat er echt toe doet is vriendschap. Mensen maken ons leven de moeite waard. Wel de goede mensen, dat dan weer wel. Het loont meer de moeite om te investeren in vriendschap, dan in welk ander onderdeel van je leven. Stop er tijd in!

Wie zich al wat langer eenzaam voelt zal er geen zin in hebben, geen energie voor hebben of er tegenop zien. Klopt. Dat komt doordat eenzaamheid je sociale vermogen aantast. Het heeft daarom ook niet zo erg veel zin om te proberen aansluiting te vinden bij anderen als je je al langer eenzaam voelt. Je bent namelijk niet de beste uitvoering van jezelf.

Zorg er dan ook voor dat je wat aan eenzaamheid doet zodra het de kop opsteekt. Verzorg je vrienden als bijzondere plantjes, maak nieuwe vrienden door je aan te sluiten bij een club of door vrijwilligerswerk te gaan doen.

Is eenzaamheid chronisch?

Is eenzaamheid jouw vriend geworden? Verbreek die band dan gauw en vraag deskundige hulp. Stop je eenzaamheid, zorg voor jezelf. Weet wat eenzaamheid met je doet, zodat je snapt hoe belangrijk het is dat je stappen onderneemt om anders te leren omgaan met relaties en, zeker zo belangrijk, met jezelf.

Een recept voor een gelukkig leven? Eet normaal gezond, zorg voor hartcoherentie en vooral: zorg voor vrienden.