Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig en minder eenzaam? Dat vragen veel mensen zich af. Er zijn een paar dingen die mensen gelukkiger maken en het zijn misschien niet de dingen die je verwacht.

HOe word ik gelukkig en minder eenzaam
Beeld Engin Akyurt

Als je het mensen vraagt, vinden ze gezondheid op de eerste plaats staan. Maar wat blijkt? Als puntje bij paaltje komt zijn niet-gezonde mensen vaak ook heel gelukkig.

Wat echt het verschil maakt is: vrienden

Geld, gezondheid, zekerheid, het lijken allemaal voorwaarden voor een gelukkig leven. En als je ze niet hebt kan je er behoorlijk naar verlangen. Toch is dat – dat blijkt uit onderzoek onder heel veel mensen– niet waar we ons levensgeluk aan ontlenen.

Vriendschap is belangrijker dan gezondheid

Wat er echt toe doet is vriendschap. Mensen maken ons leven de moeite waard. Wel de goede mensen, dat dan weer wel. Het loont meer de moeite om te investeren in vriendschap, dan in welk ander onderdeel van je leven. Stop er tijd in!

Soorten vriendschappen

Er worden vaak vier soorten vriendschappen onderscheiden:

  1. Kennissen – Kennissen zijn mensen die veel met elkaar in contact staan, maar die elkaar niet zo goed kennen. Ze communiceren alleen op oppervlakkige manieren en delen geen emotionele inhoud van hun leven.
  2. Los-vaste vriendschappen – Dit zijn casual vrienden die op een voorzichtige manier enkele gedachten en gevoelens delen.
  3. Praktische vriendschap – dit soort ondersteunende vriendschappen zijn praktische vriendschappen en zulke vrienden delen doorgaans bepaalde taken of doelen.
  4. Ware vriendschap – Echte vrienden delen zonder angst authentieke gedachten en emoties met elkaar. Ze kunnen de meeste van hun emoties oprecht delen.

Vriend nieuwe stijl

De afgelopen twintig jaar is er een nieuwe vorm van vriendschap ontstaan: de vriend waarmee je je leven deelt en kinderen hebt. Dit houdt (veel) meer in dan wat vriendschap oorspronkelijk betekent. Als het goed is komt hier ook een diepe emotionele en lichamelijk band aan te pas. Voor de helderheid zou het wel handig zijn als we dit partner blijven noemen. Er is rond (de aanpak van) eenzaamheid al zo veel onduidelijk. 

NBF

Nieuwe vrienden maken, het valt niet mee. Het klinkt lekker kek: een new best friend hebben, maar vind er maar eens een. Daar moet je wel wat voor doen. Het begint daarbij altijd met in kaart brengen van wie je zelf bent. Wat veracht je van het leven, wat breng jij mee als kracht om te delen met anderen? Ben je een zintuiglijk goed ontwikkeld mens en welk zintuig is je sterkte kant? Vragen waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan. Toch is het belangrijk te weten, om erachter te komen met welke menen jij zou willen omgaan in je leven. Heb je dat nog nooit structureel onderzocht, ga dat dan eerst eens doen.

Wie zich al wat langer eenzaam voelt zal er geen zin in hebben, geen energie voor hebben of er tegenop zien. Klopt. Dat komt doordat eenzaamheid je sociale vermogen aantast. Het heeft daarom ook niet zo erg veel zin om te proberen aansluiting te vinden bij anderen als je je al langer eenzaam voelt. Je bent namelijk niet de beste uitvoering van jezelf.

Zorg er dan ook voor dat je wat aan eenzaamheid doet zodra het de kop opsteekt. Verzorg je vrienden als bijzondere plantjes, maak nieuwe vrienden door je aan te sluiten bij een club of door vrijwilligerswerk te gaan doen.

Is eenzaamheid chronisch?

Is eenzaamheid jouw vriend geworden? Verbreek die band dan gauw en vraag deskundige hulp. Stop je eenzaamheid, zorg voor jezelf. Weet wat eenzaamheid met je doet, zodat je snapt hoe belangrijk het is dat je stappen onderneemt om anders te leren omgaan met relaties en, zeker zo belangrijk, met jezelf.

Een recept voor een gelukkig leven? Eet normaal gezond, zorg voor hartcoherentie en vooral: zorg voor vrienden. Als je niet hebt geleerd hoe je die maakt, of als je al langer last hebt van eenzaamheid, denk dan niet je dat in je eentje moet oplossen. Als het je tot nu toe niet is gelukt, dan is de kans dat het nu wel gaat lukken niet zo groot. Zoek dan alsjeblieft hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content