Neuroplasticiteit en eenzaamheid

Neuroplasticiteit is een begrip dat veel omvat, maar het gaat globaal om het feit dat hersenen slimmer gaan werken als ze een taak vaker moeten doen. 

Eenzaamheid Neuroplasticiteit Beeld Gerd Altmann via Pixabay
Beeld Gerd Altmann via Pixabay

Neuroplasticiteit en eenzaamheid

Nog niet zo lang geleden dachten wetenschappers dat ons brein met elke verloren hersencel achteruit ging, dat er niets nieuws meer bij kwam en dat het dus allemaal behoorlijk ellendig was: hoe ouder, hoe minder je kon leren. Tot hun verbazing ontdekte men echter dat dat niet helemaal waar is. Wetenschappers ontdekten dat oudere mensen slim gebruik maken van hun brein en dat er wel degelijk nieuwe dingen te leren zijn. 

En later ontdekte men dat het helemaal niet waar is dat we zo slecht worden in leren naarmate we ouder worden. Sterker nog, we leren tot onze laatste snik. Alleen leren we anders dan toen we jong waren. Slimmer. Er is een enorme groei in onderzoek naar dit fenomeen. 

En zo is op dit moment de wetenschap ervan overtuigd dat wij mensen niet alleen nieuwe verbindingen kunnen leren maken, ook als we ouder worden, maar dat ons brein in staat is zichzelf te verjongen door nieuwe cellen aan te maken. Dat proces heet neuroplasticiteit

En eenzaamheid dan?

Bij eenzaamheid heb je onder meer last van permanente stress, een situatie die ontwikkeling van de hersenen belemmert. Daar moet je dus wat aan doen. Maar dat gaat niet vanzelf. We moeten het willen, want als we passief zijn wordt het niks. Op dit moment wordt naarstig gezocht naar de factoren die het laten groeien van nieuwe hersencellen stimuleert, maar een paar dingen weten we nu al zeker. We kunnen zelf van alles doen om te zorgen dat de groei van ons brein wordt vergemakkelijkt. 

Maar met een gestrest brein is het lastig om dit soort plannen te maken, keuzes te maken en vol te houden. Deze dingen kunnen je allemaal helpen.

Je brein groeit beter…

  • Als je beweegt. En niet zomaar een beetje een flauw wandelingetje, maar echt een beetje inspanning. Een bewegend lichaam zorgt voor goed doorbloed brein dat ook in beweging kan blijven
  • Gezond eten. Daar is nu al zoveel over gezegd, dat iedereen het wel weet: meer groente en fruit en minder koolhydraten
  • Niet drinken, dat wil zeggen, geen alcohol
  • Door meer omega-3-vetzuren en vitamine B in te nemen 
  • Nieuwe dingen doen en ondernemen, initiatief nemen
  • Goed zorgen voor je relaties, mensen waarderen en dat laten merken, kort gezegd: lief zijn voor elkaar
  • Ontspannen als dat nodig is, bijvoorbeeld met meditatie, mindfulness of ademoefeningen. 

Beetje hulp

Een eenzaam brein is een gestrest brein. Een brein dat niet meer vanzelf herstelt. Met dat eenzaam brein wil je toch weer van die eenzaamheid af komen. Dankzij neuroplasticiteit kan dat. Ook een eenzaam brein kan weer herstellen. Maar pas op. Wie langer last heeft van eenzaamheid, die heeft dat omdat hij of zij niet in staat was de eenzaamheid op te lossen.

Iemand met een eenzaam brein heeft dan ook de taak om zowel de gevolgen van eenzaamheid aan te pakken als te leren omgaan met eenzaamheid. Dat is voor de gemiddelde mens een onmogelijke opgave. Gelukkig zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen, omdat ze daarvoor zijn opgeleid. 

Neuroplasticiteit en neurogenese

Neuroplasticiteit is een begrip dat veel omvat, maar het gaat globaal om het feit dat hersenen slimmer gaan werken als ze een taak vaker moeten doen.  Neurogenese is het ontstaan van nieuwe neuronen in de hersenen. Neurogenese blijkt het hele leven door te gaan. 

Specialisten eenzaamheid zijn opgeleid om je te helpen je brein weer in beweging te krijgen, zodat je brein gaat doen waar het voor gemaakt is: fijne relaties met andere mensen onderhouden. Daar gebruiken ze allerlei technieken voor. Daarnaast leren ze je hoe je voortaan zo met eenzaamheid kunt omgaan dat het geen probleem meer voor je is. Nu niet en ook later niet. 

Neuroplasticiteit en eenzaamheid

Voor de aanpak van eenzaamheid is neurogenese en neuroplasticiteit van cruciaal belang. Specialisten eenzaamheid weten hoe ze je kunnen hepen de voorwaarden te scheppen zodat jij jezelf kan helpen. Zij blijven op de hoogte van de ontdekkingen op het gebied van neuroplasticiteit, zodat ze je met de meest moderne middelen kunnen ondersteunen. Neem contact op.

Foto van Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Sponsored content