Eerste hulp bij eenzaamheid

Wat kun je doen als iemand zich ellendig en eenzaam voelt? Waaruit bestaat eerste hulp bij eenzaamheid?

Eerste hulp bij eenzaamheid

Drie A’s

Wij mensen hebben drie A’s nodig: Aandacht, Acceptatie en Aanraking. Ze horen tot onze basisbehoeften, naast eten en drinken. Als niemand ons ziet, voor wie zijn we er dan? Als niemand ons accepteert, wat is er dan fout met ons? Als niemand ons aanraakt, wat voelen we dan? Als we die dingen een tijd niet hebben gehad, voelen we ons ellendig en eenzaam. Als we zo ver zijn en het tegen anderen zeggen, dan hopen we op een wonder. We hopen niet op troost, we hopen dat onze eenzaamheid zal stoppen te bestaan.

Troost

Wie een ander wil helpen bij eenzaamheid, zal moeten weten wat er aan de hand is en dat is meer dan weten dat er eenzaamheid speelt. Eenzaamheid, zeker als die al langer bestaat, is een complex probleem dat je niet zo maar met een paar tips kunt oplossen. Ook niet met troost en aandacht. Als is die nog zo uit het hart en warm menselijk. Echt helpen inde zin van eenzaamheid oplossen, dat zit er niet in als een soort EHBO bij eenzaamheid. Wat je kunt bieden is troost en aandacht, een schouder om even op uit te huilen en een nuchter kijk op eenzaamheid.

Die drie A’s bieden, maar pas op

Aandacht, acceptatie en aanraking, dat is mooi. Maar ze doen het niet alle drie goed als eerste hulp. Aandacht en acceptatie, dat wel. Waarbij acceptatie ook betekent: niet de eenzaamheid van de ander bagatelliseren, of ontkennen. (Jij, eenzaam, nee, dat kan niet…). Met aanraking moet je voorzichtig zijn. Niet om een me-too effect. Maar wel omdat eenzaamheid je hormoonhuishouding verandert, waardoor aanraking als zeer onaangenaam ervaren kan worden. Voorzichtig met aaien en strelen, dus.

Eerste hulp bij eenzaamheid is dit

Het ligt voor de hand dat een site als deze een aantal heel handige tips gaat geven. Zodat je meteen weet wat je kunt doen als een soort eerste actie. Toch is de beste tip die we kunnen geven, afgezien van troost bieden: neem contact op met iemand is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid.

Al is eenzaamheid geen ziekte, het is wel degelijk een verdraaid ingewikkeld fenomeen. Voel je al langer eenzaam, dan zijn er zeker hersenveranderingen bij jou. Bij langdurige eenzaamheid spelen die een grote rol in het gedrag en in de mate waarin iemand in staat is zelf iets aan die eenzaamheid te doen.

Snel resultaat

Het gevolg is dat je wat specifieke dingen moet doen om diverse veranderingen ongedaan te maken. De kans dat je dat in je eentje voor elkaar krijgt is vrij klein. Met een beetje goede hulp kun je echter in vrij korte tijd enorm goede resultaten bereiken. Denk daarbij aan een maand of twee, drie. Zonder goede hulp kun je nog jaren doormodderen.

Voor de hand liggende tips, zoals: neem contact op met oude vrienden of: wordt lid van een club, zijn voor de meeste mensen die zich al langer eenzaam voelen volstrekte onzin. Je wordt er niet blij of gelukkig van. En echt, dacht je dat dat niet bij ze zelf was opgekomen? Dat komt door die hersenveranderingen. Pas als dat in orde is gemaakt vind je het weer leuk om onder de mensen te komen.

Tip bij eenzaamheid

Kortom, eerste hulp bij eenzaamheid bestaat uit deze tip: wees lief en attent, geef troost en aandacht en adviseer de ander: neem zo snel mogelijk contact op met een deskundig hulpverlener.

Weet je echt van ellende op dit moment niet wat je moet doen, en overweeg je misschien zelfs heel drastische maatregelen, neem dan alsjeblieft op dit moment nog contact op met de Luisterlijn of, als je overweegt er een eind aan te maken, bel 113

Bedenk wel dat praten niet helpt, al kan het even verlichting geven. Zorg voor goede, deskundige hulp.

Foto van Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Sponsored content