Eenzame kerstdagen

Eenzame kerstdagen – of welke andere dagen dan ook – als je het wilt voorkomen is het niet slim om te wachten tot december. Het is nu tijd voor actie.

Eenzame kerstdagen

Eenzame kerstdagen

Eenzame kerstdagen, hoe bedenk je het! Ach, misschien omdat het nu nog vers in het geheugen ligt. Als jouw kerstdagen in miezerige eenzaamheid zijn verlopen, dan is het nu tijd om je af te vragen of je dat komend jaar ook zo wilt. Want als je het wilt veranderen, is het niet slim om te wachten tot het weer december is.

Goede voornemens

Goede voornemens slaan natuurlijk vaak helemaal nergens op en dat weten we allemaal. De belangrijkste reden dat goede voornemens niet in daden worden omgezet is het feit dat we het helemaal alleen proberen te doen. In je eentje stoppen met roken (als je omgeving lekker doorrookt), in je eentje gaan diëten (terwijl je kinderen hebt die in de groei zijn), in je eentje iets aan je eenzaamheid doen, je snapt het wel, dat is bijna tot mislukking gedoemd.

Bondgenoten

Echt, het helpt als je mensen hebt die je steunen. Niet voor niets hoor je bij elk programma dat erop is gericht je leven te verbeteren: vraag hulp aan je omgeving! Maar ja, als eenzaamheid je probleem is, waar haal je die hulp dan vandaan? Vooropgesteld dat je dat zou willen vragen…

Eenzame kerstdagen

Een paar eenzame dagen per jaar, daar is nog wel doorheen te komen. Zo kunnen we onszelf wel wijsmaken dat die decembermaand iets is dat we wel weer zullen overleven. Dat klopt ook wel. Alleen… is dat wat je werkelijk wilt: overleven? Of wil je een leuker leven?

Weinig geloof

Wie zich al langer eenzaam voelt, heeft vaak een aantal kenmerken. Dat komt niet omdat je nu eenmaal zo’n persoon bent, maar omdat eenzaamheid dat met je doet. (Lees er hier meer over)

Dit is het:

  • Je bent wat terughoudender
  • Je bent wat achterdochtiger
  • Je hoeft niet zo nodig onder de mensen
  • Je vindt mensen so wie so niet zo fantastisch
  • Je kunt je toekomst wat minder goed overzien
  • Je hebt niet zo veel vertrouwen in verbetering
  • Je zou niet weten met wie je in vredesnaam leuk zou willen omgaan
  • Je zou het liefst fijne familie om je heen hebben
  • Je staat wat minder open voor nieuwe dingen

Het is heel belangrijk dat je beseft dat dit komt door eenzaamheid. Dat je door die eenzaamheid gewoon niet zo’n enorm vrolijke en gezellige versie van jezelf bent. En dat je dat dus moet doorbreken om ervan af te komen.

Vertrouwen

Er is één ding waar je vertrouwen in kunt hebben. En dat is: jezelf. Eenzaamheid is namelijk zo slecht voor je gezondheid, dat je er behoorlijk ellendig van kan zijn. Tot vroeg overlijden aan toe. Maar jij bent er nog. Dat is een hele prestatie. Dat betekent dat je behoorlijk sterk bent. Daarom kun je ook vertrouwen op jezelf als het erom gaat over je handicaps (dat rijtje hierboven) heen te stappen en hulp te zoeken.

Hulp is echt nodig

Het zou fijn zijn als ik je kon zeggen: koop een potje gel en je eenzaamheid is over. Of een heerlijke geur die je insmeert in je weet-ik-veel en voilá, alles is goed. Maar zo werkt het niet. Jammer voor jou, jammer voor mij. (Denk je eens in wat een fantastisch verdienmodel dat zou zijn!) Zonder hulp blijf je waarschijnlijk ronddolen. Je kunt je verliezen in opvattingen die eenzaamheid verheerlijken en je daardoor laten troosten.

Eenzame kerstdagen

Nee, het is niet altijd een keus. Er zijn mensen die in een situatie zitten waarin het niet mogelijk is om hulp te vinden. Of om erop uit te gaan. Mensen voor wie de eenzaamheid onontkoombaar is. Mensen voor wie hopelijk troost is en afleiding, zodat ze de dagen doorkomen. Ben jij zo iemand, dan hoop ik van harte voor je dat je mensen treft die jou steunen. Als je dit kunt lezen, dan kun je ook op deze knop drukken en hulp vragen die de overheid je adviseert.

Maar ben jij iemand die een beetje voor zichzelf kan opkomen? Dan wacht je toch niet tot je gered wordt? Of tot het vanzelf overgaat? Of tot je oud bent? Dan ga je toch tot actie over! Vraag hulp aan de specialist eenzaamheid, die is ervoor opgeleid.

Specialist Eenzaamheid

En mocht je dat niet vertrouwen, neem dan contact op met je huisarts en vraag om cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog. Dat is namelijk de enige bewezen effectieve aanpak van eenzaamheid in één op één therapie. Laat je niet afschepen met advies om vrijwilligerswerk te gaan doen, dat is onzin.

Hoe dan ook, als jij voortaan niet de kerstdagen – of welke andere dagen dan ook – eenzaam wilt voelen, dan is het nu tijd om eraan te werken. Geen geode voornemens, gewoon doen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Joinus – jongeren en eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Gelukkig biedt een organisatie zoals JoinUs een broodnodige oplossing.

Lees verder »

Sponsored content