Josja Biessen is specialist eenzaamheid en werkt in Zuid-Limburg. Zij adviseert gemeenten en (welzijns-) organisaties en geeft voorlichting over eenzaamheid.
Eenzaamheid de baas
Josja vertelt: “In 2012 heb ik meegewerkt aan de analyse van een enquête, gehouden op de site van Stichting Eenzaamheid.info. Hierbij werd gevraagd naar de kennis die mensen hebben over eenzaamheid. De beelden bleken niet overeen te stemmen met de cijfers en de wetenschappelijke kennis van dat moment. (Zie kennistest-eenzaamheid)
De meeste gangbare interventies zijn al jarenlang gebaseerd op onjuiste beelden, of de kennis van ooit. Daardoor zie je nu nog steeds veel initiatieven die zijn gericht op het in contact brengen van mensen met elkaar.
Contact lost eenzaamheid niet op
Inmiddels is al lang helder dat dit de eenzaamheid in de meeste situaties niet oplost. Het gaat er juist om dat je de contacten krijgt die bij je passen. Wanneer je van vissen houdt, wordt je niet blij bij een club postzegelverzamelaars.
Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel, een signaal dat er iets ontbreekt in je leven. Laten we wel wezen, het is toch ook eigenlijk een beetje raar om te blijven denken dat een ander dat voor je op kan lossen?
Veelzijdig probleem
Eenzaamheid is een veel te groot individueel, maatschappelijk en economisch probleem om deze situatie voort te laten bestaan. Het kan en moet anders. Nieuwe aanpak, gebaseerd op de kennis en wijsheid van nu, is noodzakelijk. Daar zet ons netwerk van specialisten met het programma Creatief Leven de schouders onder.
Natuurlijk zijn er mensen die door omstandigheden, zoals verminderd lerend vermogen, moeilijker de eigen eenzaamheid kunnen aanpakken. Ook is er nog een generatie die het hele leven is opgegroeid met het beeld dat je aan eenzaamheid niets kunt doen, dat een ander je dan moet komen helpen.
Weinig flexibel
In deze groep zullen beslist mensen zijn die nu niet meer de flexibiliteit hebben om een levenslang geleerde les overboord te zetten. Voor hen moeten we dus ook vooral de oude interventies handhaven. Daarmee bedoel ik de hartverwarmende bezoeken door vrijwilligers, het bosje bloemen of de uitstapjes die worden georganiseerd.
De rest van Nederland wens ik een nieuwe gedachte toe, die van zelfredzaamheid. Een Nederland waarin het heel normaal is dat je je eenzaam kunt voelen en waarbij je weet dat je zelf in actie moet komen, wanneer de eenzaamheid je leven begint te beheersen.
Dan zijn we eenzaamheid de baas!
Josja Biessen