Artsen, psychiaters, psychologen en dergelijke professionals hebben een lijstje met symptomen waaraan ze een depressie kunnen herkennen. Dat lijstje zit verwerkt in een depressietest die je zelf online kunt doen. Daaruit rolt dan voor jou de diagnose: depressief of niet. Maar wat betekent dat dan? Als je score hoog is, kun je eruit afleiden dat je depressief bent. Je bent ‘erkend’ depressief. Je wordt dan als een zieke beschouwd, en waarschijnlijk zal je antidepressiva voorgeschreven kunnen krijgen.

De erkenning is fijn, dat doet een mens goed. De medicijnen ook, tenminste in het begin. Je voelt je niet meer hopeloos en ellendig. Je kunt het leven weer aan. Het kan heel goed zijn soms dergelijke medicijnen te gebruiken, maar, pas op! Opeens stoppen is geen optie, want je duikt dan in een gat dat nog dieper is dan toen je begon met de medicatie. Vraag je arts om begeleiding, en neem als het even kan zelf de regie over je leven in eigen hand. Als eenzaamheid de oorzaak is van je depressieve gevoelens, doe dan iets aan die eenzaamheid.

Als je er ellendig aan toe bent, stap dan onmiddellijk naar je huisarts. Vraag hulp. Die huisarts is ervoor! Realiseer je dat er wel degelijk een uitweg is. Wat jij nodig hebt is om te beginnen aandacht en erkenning. Die kun je niet alleen krijgen doordat je ‘officieel depressief’ bent verklaard. Die kun je op allerlei manieren krijgen. Je moet er wel de wereld voor in, want de wereld komt niet naar je toe! Ja, het zal tijd en energie kosten.

Is eenzaamheid inderdaad je probleem, pak dat dan aan en doe iets aan je leven! Het is jouw leven, jij bent verantwoordelijk voor hoe je het doet.

Dingen die je zelf nu al kunt doen

  • Bewegen. Zelfs een klein beetje bewegen helpt al om je beter te voelen. Wat kan je gebeuren? Doen!
  • Eten. Dit is niet de tijd om op een dieet te gaan! Vooral koolhydraatarme diëten zijn gevaarlijk! Niet doen!
  • Eten. Zorg voor goed voedsel, en oriënteer je op wat goed voedsel is.
  • Forceer jezelf niet om ‘leuke dingen te doen’. Je vindt niks leuk. Basta.
  • Zoek hulp, maar onthoud dat het jouw leven is, jouw verantwoordelijkheid. Jouw succes, straks.