Hooggevoelig

Dr. Elaine Aron is degene die als eerste internationaal aandacht vroeg voor dit fenomeen. Hooggevoeligheid is een normale eigenschap die voorkomt bi ca. 10% van de bevolking.

Hoogsensitief en eenzaam

Hooggevoelig of HSP

HSP staat voor: Hoog Sensitief Persoon. Volgens mevrouw Aron’s definitie heeft een HSP een gevoelig zenuwstelsel, is zich bewust van subtiele aanwijzingen uit zijn of haar omgeving en is snel overprikkeld in een omgeving met veel prikkels. Hooggevoeligheid is een normale eigenschap. 15 tot 20 % van de bevolking is hoog sensitief en er zijn aanwijzingen dat dit eveneens geldt voor alle andere (zoog-)dieren.

Verdeling van eigenschappen

Het is logisch: er is een verdeling van eigenschappen over de bevolking. Aan de ene kant heb je de mensen die een eigenschap in sterke mate hebben, aan de andere kant degenen die er nauwelijks iets van meekregen. Neem als voorbeeld maar simpelweg een neus. De meest mensen hebben gemiddelde neuzen, maar er zijn mensen met enorme exemplaren en aan de andere kant van het spectrum zijn er mensen met een miniem neusje.

Aan de ene kant

Dat gaat ook op voor persoonskenmerken. De een heeft een super-gehoor, de ander is doof, maar de meeste mensen zijn ergens ertussenin. Zo zijn er mensen die weinig gevoelig zijn en ook hooggevoelige mensen. Verreweg de meesten zitten er ergens tussenin. Ben je nu een van die mensen die aan de gevoelige kant zitten, dan heeft dat wel consequenties voor je dagelijks leven.

Subtiele prikkels

Een HSP is gevoeliger voor subtiele prikkels. Je hoeft niet perse beter te horen, zien of ruiken dan anderen (het kan wel), maar je hersenen verwerken al die informatie en zijn er intenser mee bezig. Als je hoog sensitief bent betekent dat eenvoudigweg dat je sneller overprikkeld bent, sneller overstuur, sneller overrompeld. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, met kenmerken die niet altijd door de omgeving worden begrepen. HSP’s worden vaak verlegen genoemd, of introvert, geremd, angstig etc. Vaak zijn die benamingen ten onrechte gegeven.

Snel geraakt

De oorzaak voor deze negatieve benadering ligt waarschijnlijk in het feit dat in onze cultuur assertiviteit en stoerheid de toon aangeven. Dit vooroordeel is net zo van invloed op het leven van HSP’s als de eigenschap zelf. Zelfs mensen die van je hielden hebben af en toe waarschijnlijk tegen je gezegd dat je niet zulke lange tenen moet hebben. Of dat je je moet vermannen. Of je niet zo aanstellen. Terwijl jij alleen maar jezelf bent.

Eenzaamheid is niet subtiel

Hoogsensitief betekent vaak dat emoties bij jou heftiger kunnen zijn. Dat geldt dus ook voor het ervaren van gevoelens als eenzaamheid. Je kunt als kind dezelfde ervaringen hebben gehad als een ander, maar er nare gevolgen van gehouden hebben. Je kunt na een verlies van een dierbare sterkere gevoelens van verdriet en rouw hebben. Het is goed te weten dat die verschillen bestaan en dat je dus niet een raar geval bent.

Hooggevoelig en eenzaam

Het is net zo dat je omdat je hooggevoelig bent, nu eenmaal meer eenzaamheid ervaart. je ervaart het misschien wat intenser en eerder dan een ander. Het is ok niet zo dat je het maar moet accepteren, omdat je nu eenmaal hooggevoelig bent. Sterker nog, je zou juist in actie moeten komen er wat aan te doen, omdat je er meer last van kunt blijven ondervinden.

Negatieve emoties die uit het verleden stammen en die jouw leven nu nog negatief beïnvloeden, kun je bijvoorbeeld wegwerken met behulp van NLP technieken of met EMDR. Vraag ernaar. Het voordeel van hooggevoeligheid is dat je ook meer openstaat voor impressies. Zo kan therapie of een programma als Creatief Leven jouw leven een positieve wending geven.

Zorg voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content