Domotica en eenzaamheid
Door het hele land heen zijn er mensen die worstelen met eenzaamheid. Ook onder thuiswonende senioren komt dit vaak voor. Gelukkig zijn er steeds meer middelen ontwikkeld om eenzaamheid tegen te gaan. Slimme technologie genaamd ‘domotica’ kan ook op verschillende manieren helpen. Benieuwd naar domotica en op welke manier dit kan helpen eenzaamheid te verminderen? In dit artikel vind je handige informatie en voorbeelden.
In het kort: wat is domotica?
Wat is domotica eigenlijk? Domotica is een verzamelnaam voor alle slimme producten en apparaten die helpen met wooncomfort en zelfstandigheid. Het helpt met het automatiseren van alledaagse taken zoals het openen van de gordijnen en lichten aan en uit doen. Je huis wordt hiermee een ‘smart home’. Domotica is dan ook zeker niet alleen bedoeld voor ouderen en hulpbehoevenden, maar zij kunnen er wel profijt van hebben.
Van pratende apparaten tot slimme stofzuigers, met domotica elimineer je vervelende en tijdrovende taken en onhandige routines. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn is domotica soms een echte uitkomst. Ook kan domotica je dagelijkse routine leren en helpen door een herinnering te geven als je iets vergeet, bijvoorbeeld medicijnen.
Domotica en zelfstandigheid
Door het gebruik van domotica kunnen veel ouderen en kwetsbare groepen zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Slimme technologie kan ondersteunen bij eenvoudige huishoudelijke taken en ook kan het helpen om een oogje in het zeil te houden. Slimme alarmsystemen helpen naasten en mantelzorgers te checken of alles goed gaat. Ook slimme beveiligingssystemen en een slimme deurbel geven een veilig gevoel.
Ook bij vergeetachtigheid kan domotica een cruciale rol spelen voor ouderen en mensen met een lichamelijke handicap. Een sleutel kwijtraken is bijvoorbeeld geen risico meer als je gebruikmaakt van een automatische deurbeveiliging. Hiermee maak je jouw voordeur makkelijk open met een pincode of een vingerafdruk.
Domotica en eenzaamheid
Voor ouderen en mensen met een zorgindicatie gaat domotica verder dan simpelweg het installeren van ‘gadgets in huis’. Het biedt hen in veel gevallen een gevoel van zelfstandigheid. Bovendien kunnen kwetsbaren door deze slimme technologie langer thuis blijven wonen: in een vertrouwde omgeving en omringd door de eigen sociale kring. Door de mogelijkheid om in een bekende omgeving te blijven voorkom je eenzaamheid en behoud je een gevoel van controle en onafhankelijkheid. Dit een belangrijk en vaak over het hoofd gezien aspect van zelfstandig wonen. Zo is domotica en eenzaamheid met elkaar verbonden.
Wanneer sprake is van een zorgindicatie, kun je door middel van domotica het aantal contactmomenten per dag gemakkelijk vergroten. Als professioneel zorgverlener, maar zeker ook als mantelzorger biedt dit een uitkomst. Speciale zorgrobots kunnen helpen met sociale interactie en het behouden van gezonde routines, zoals op tijd opstaan. Sommige robots kunnen zelfs gesprekken voeren. Er zijn verschillende soorten zorgrobots, de één meer geavanceerd dan de ander.
Domotica als hulpmiddel
Door het gebruik van zorgrobots heeft zorgpersoneel en hebben mantelzorgers meer tijd vrij om door te brengen met degene die behoefte hebben aan extra sociaal contact. Zo werkt domotica als een handig hulpmiddel, zowel binnen de zorg als daarbuiten.
Ook familieleden van eenzame senioren kunnen gebruik maken van zorgrobots. Deze kunnen zij koppelen met een app. Vanuit huis kunnen naasten instellen wat de robot tegen de naaste zegt. Natuurlijk is domotica nooit een vervanging voor menselijk contact, maar het kan wel zorgen voor een extra contactmoment en een beetje gezelligheid.
Extra overzicht
Niet alleen voor hulpbehoevenden is het gebruik van domotica behulpzaam. Het biedt ook een veilig gevoel voor betrokkenen zoals familie en vrienden van ouderen en hulpbehoevenden. Veel mensen hebben moeite met het vragen van hulp omdat ze niemand tot last willen zijn, en dit kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Domotica geeft familieleden, mantelzorgers en verplegers een beter overzicht van routines en eventuele problemen. Zo kan er hulp ingeschakeld worden als dat nodig is.
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met Ziggo. Zij publiceerde eerder dit jaar een dossier over de mogelijkheden van domotica in huis.