Eenzaam en bang

Eenzaam en bang is iedereen wel eens. Dus wat dat betreft ben je niet anders dan andere mensen. Maar de angst die je kunt ervaren voor andere mensen is wel een typisch verschijnsel dat bij eenzaamheid hoort.

Eenzaam en bang
Beeld Khusen Rostamov via Pixabay

Angst en eenzaamheid…

Toegegeven, er zijn gradaties en ieder gaat met angst op haar of zijn eigen manier om. Als jouw angst je ervan weerhoudt het leven te leiden dat jij jezelf eigenlijk gunt, dan is het tijd voor actie. Geen grote gruwelijke stappen, maar mini, of zelfs micro-stapjes.

Laten we er even vanuit gaan dat je één leven hebt, en dat dit het is, wil je dan zo door gaan? Eén ding is zeker: als je blijft doen wat je deed, krijg je meer van wat je hebt. Sociale angst is er in soorten en maten. Kijk maar:

Je hebt een sociale fobie als: (Bron: Trimbos Instituut)

  • Je een intense en irrationele angst hebt voor het verkeren in het gezelschap van anderen, vooral als daar een prestatie van je wordt verwacht.
  • Je bent bang door anderen negatief te worden beoordeeld.
  • Je kan ook bang zijn voor je eigen reactie op de angst, zoals verlegenheid, blozen of trillen.
  • Je probeert de gevreesde sociale situaties te vermijden. Als dat niet mogelijk is, doorsta je het met intense angst.
  • De angst in sociale situaties en het vermijdingsgedrag verstoren je dagelijkse functioneren sterk.

Bij angst: zoek hulp

Angst is een van de meest voorkomende problemen in de wereld van psychotherapie en counseling. Vraag advies aan je huisarts. Als zelfs die stap je angst oplevert, dan kan ik je dit aanraden. Het is een programma dat al jaren ook door allerlei therapeuten wordt gebruikt, en dat vrij eenvoudig zelf te leren is. Het heet Rationeel-emotieve educatie of Rationeel-emotieve therapie. Er zijn diverse boekjes over verschenen. Ze staan in de bibliotheek. Kijk gewoon eens wat je aanspreekt. Mindfulness is ook een uitstekende keus, je kan er meer door leren ontspannen.

Al die dingen werken tegen angst, maar als je angst wordt veroorzaakt door eenzaamheid, en dat is niet ondenkbaar, dan is het eenzaamheid waar je wat aan zult moeten doen. Anders blijft dat als bron van je angst bestaan.

Ben je bang voor eenzaamheid? Bang dat eenzaamheid je zal overvallen als je iets nieuws onderneemt?  Dat is terecht. Vrijwel elke verandering die invloed heeft op wie en hoe jij bent als persoon, zal eenzaamheid opleveren. In het begin. Het is een normale reactie van je lichaam op een verandering in hoe jij met de wereld, met andere mensen, bent verbonden. Je kunt je door die angst laten verlammen, je kunt hem ook gaan begrijpen.

Gevolg van eenzaamheid

Het is een bekend fenomeen dat mensen die zich langere tijd eenzaam voelen, ook angstiger zijn, meer achterdochtig, wat cynischer en minder hoopvol dan anderen. Waar dat door komt is nog een raadsel. Het kan zijn dat dit komt door verstoorde hersenfunctie als gevolg van eenzaamheid, maar het kan natuurlijk net zo goed een andere oorzaak hebben.

Iemand die al jaren probeert hulp te krijgen voor een probleem en daar steeds door van de wal in de sloot raakt, zal niet overkopen van vertrouwen. En dat is nu precies wat veel mensen met eenzaamheid overkomen is en nog steeds overkomt.

Het programma Creatief Leven is gemaakt om je door die eenzaamheid heen te slepen. Om je te leren om te gaan met jezelf, zodat je wel durft. Wél nieuwe dingen gaat doen, die je ontdekt gedurende het programma en waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Probeer het.

Vind je dat te licht voor jouw problemen, neem dan contact op met je huisarts, praktijkondersteuner of met iemand van het maatschappelijk werk. Kom op voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content