Beroemd en toch eenzaam

Beroemd zijn, een kinderdroom van miljoenen. Als het je overkomt, blijkt het vaak een eenzaam bestaan te zijn. Hoe komt dat?

Beroemd en eenzaam

Je wilde graag in de schijnwerpers staan

Beroemd zijn is ook fantastisch. Niet voor niets willen zo vele mensen meedoen aan allerlei shows. Maar soms is het ellendig om zo op te vallen. Het laatste dat je wilt is laten merken dat je last hebt van eenzaamheid. Begrijpelijk. Toch moet je er iets aan doen. Als eenzaamheid niet vanzelf over gaat, ondermijnt het je afweersysteem. Het krampachtig verborgen houden lost niets op, maakt het feitelijk nog beroerder. Je weet zelf wel dat er voorbeelden zijn die jij niet wilt navolgen. Eenzaamheid ontstaat niet doordat je beroemd bent. Het overkomt iedereen. Ook in jouw leven kunnen de patronen zodanig verstoord zijn dat je last hebt van eenzaamheid.

Club van 27

Niet voor niets zijn veel artiesten te vroeg aan hun eind gekomen. Ze konden het leven in de spotlicht niet aan. Kijk maar eens bij de Club van 27. Vergis je niet: een totaal ander leven kan intens eenzaam maken. Tel daarbij op dat je vaak moet verkassen en je hebt het recept voor eenzaamheid. Eenzaamheid maakt dat je gevoeliger wordt voor verleidingen als drank en drugs, en als dan de kans zich voordoet, ben je verslaafd voor je het weet.

Patronen en eenzaamheid

Onze manieren van verbonden zijn met anderen volgen patronen, al zijn die lang niet altijd duidelijk voor ons. Dat begint al met de allereerste kennismaking. Baby’s kunnen al gezichten herkennen. Die zien dus of jij het bent of een vreemde. Super-patroonherkenning dus, want een gezicht is een heel complexe vorm met allerlei details. Het herkennen van gezichten is zo belangrijk dat een kind dat eerder leert dan het herkennen van voorwerpen. Een baby in de wieg weet of het papa of mama is, of dat het een vreemde is, die daar zo raar staat te lachen.

Uit onderzoek weten we dat wij mensen er zodanig sterk in zijn overal in eerste instantie gezichten te ontdekken, dat wij gezichten desnoods zien waar ze niet zijn. Blijkbaar zijn we er helemaal op gebouwd om in onze omgeving in een oogopslag vriendelijke gezichten te onderscheiden van bedreigende. We bepalen dan ook in een fractie van een seconde, zonder erover na te hoeven denken, of we iemand vertrouwen of niet. Dat doen we als we onze kinderen laten spelen bij de nieuwe buurvrouw. Dat doen we als we liefde op het eerste gezicht ervaren. Dat doen we als we de schilder de sleutel van het huis geven. Het verklaart waarom we geen enkele moeite hebben met het begrijpen van emoticons ;).

Patronen in relaties

Van de patronen in relaties zijn we ons nauwelijks bewust, tot er iets gebeurt wat ons wakker schudt. Een van de meiden op het schoolplein bepaalt op een dag dat jij er niet bij hoort en opeens negeert de hele club jou. Je hebt een promotie gekregen en opeens doen je oud-collega’s vreemd tegen je. Het voelt erg ongemakkelijk. Of je bent verhuisd en gaat af en toe terug naar je ouwe kroeg, maar de sfeer is toch verdwenen. Ons hele bestaan, onze existentie, is niets anders dan leven in relaties met anderen. En dat ontwikkelt zich volgens patronen. Patronen waar we ons meestal niet van bewust zijn. Tot er een kink in de kabel komt.

Beroemd worden is zo’n kink

Dat is het moment waarop we eenzaamheid voelen. Als een waarschuwing. Een signaal dat ons erop attent maakt dat onze patronen niet de patronen zijn die we nodig hebben, dat we niet voldoende verbonden zijn met anderen. Niet voldoende voor onze veiligheid, niet voldoende voor ons voortbestaan, niet voldoende om een fijn en gelukkig leven te leiden. Als je leven opeens sterk verandert doordat je beroemd bent, veranderen zonder twijfel jouw relaties. Omdat jij een ander mensen bent geworden. Het is hard werken om te zorgen dat de relaties die je belangrijk vindt een plek in je leven houden.

Neem eenzaamheid serieus… voordat het jou serieus neemt

Je hebt datgene nodig dat bij jou past, om het gevoel van verbondenheid krijgen waar je behoefte aan hebt. Een leven in de spotlights is niet bepaald een doorsnee leven. Dat hoeft ook niet, maar een deel van je heeft waarschijnlijk net zo veel behoefte aan regelmaat als aan goede vrienden. Individuele coaching door iemand met verstand van eenzaamheid is een goed idee. Neem jezelf serieus. Neem contact op voor informatie en advies.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content