Echtscheiding

Echtscheiding komt nooit zo maar uit de lucht vallen. Er gaat vaak een hele periode van verdriet en zeker ook vaak van eenzaamheid vooraf. De scheiding lijkt dan de oplossing en een manier om een einde te maken aan zo’n verdrietige periode.

Eenzaamheid en echtscheiding
Beeld Engin Akyurt via Pixabay

Scheiden als oplossing

Aan echtscheiding gaat vaak een hele periode, soms jaren, van verdriet en zeker ook vaak van eenzaamheid vooraf. De scheiding lijkt dan de oplossing en een manier om een einde te maken aan zo’n verdrietige periode.

Toch weerhoudt angst voor eenzaamheid ook veel mensen om de knoop door te hakken en de echtscheiding daadwerkelijk doorzetten. Wat is wijsheid? Het antwoord daarop valt natuurlijk niet te geven. Het is goed om feiten te kennen voordat je een besluit neemt.

Je voelt je niet voor niets eenzaam

Eenzaamheid is een overlevingsmechanisme. Het is een seintje van het lichaam dat je zegt: “let op, je hebt niet de verbinding met mensen die goed voor jou is, doe er iets aan.” Eenzaamheid kan in een relatie dus ook een rol spelen, of je nu getrouwd bent of samenwonend. De eenzaamheid kan een gevolg zijn van een tekort in de relatie, maar dat hoeft niet.

Het is naïef om te denken dat een partner degene kan zijn die al je behoeften vervult. Als je die opvatting hebt is het denkbaar dat je te veel van je partner verwacht, of van je relatie verwacht. Het is heel goed mogelijk dat niet je relatie het probleem is, maar dat je nog andere behoeften hebt. In dat geval is een scheiding geen oplossing. Je zult er hooguit nog meer eenzaamheid door ervaren.

Het kan ook zijn dat je andere behoeften hebt, behoefte aan mensen in je leven die niet perse te maken hebben met je partner. Mensen hebben verschillende behoeftes en die behoeftes zijn niet op elk moment hetzelfde.

Of je eigenlijk wel op zoek moet naar een andere partner en je relatie moet beëindigen is nog maar de vraag. Er was tenslotte ooit een reden om met jouw partner in zee te gaan. Het kan goed zijn dat een deel van jouw behoeften ergens anders vervuld moeten worden. Het is verstandig op zoek te gaan naar die behoefte bij jezelf voor je besluit neemt te gaan scheiden.

Vraag hulp en/of advies

Vooral als er kinderen zijn moet je je ernstig afvragen of je er goed aan doet te gaan scheiden. Veel kinderen van gescheiden ouders houden heel erg lang, soms de rest van hun leven, negatieve gevolgen van de scheiding. Het is een dringende reden om te overwegen of er niet toch een andere oplossing te vinden is.

Als je de verbinding met een belangrijke andere in je leven verbreekt, zoals dat bij echtscheiding het geval is, is eenzaamheid vrijwel onvermijdelijk. Dat geldt ook als je elkaar niet meer kunt luchten of zien. Verbreken van vertrouwde patronen geeft vrijwel altijd gevoel van leegte, van niet-verbonden zijn. Het hoort erbij, maar dat wil niet zeggen dat daarmee de rest van je leven in eenzaamheid moet worden doorgebracht.

Eenzaamheid is normaal

Als je besloten het te gaan scheiden zul je ervaren dat het normaal is dat je je eenzaam voelt. Je plaats in het leven is anders geworden. Je relatie met anderen is niet meer hetzelfde. Je zult op zoek gaan naar een nieuwe positie in je eigen leven, naar andere relaties waar jij je prettig bij voelt. Het gevoel van eenzaamheid hoort er helaas nu eenmaal bij. Je krijgt een nieuwe identiteit en die vorm jij, samen met de mensen in je leven.

Eenzaamheid is ellendig

Heb je kinderen, dan zul je rekening moeten houden met het feit dat ook zij zich eenzaam en in de steek gelaten zullen voelen. Hun emotionele anker in het leven is weg. Kinderen kunnen zich geweldig groot houden, vooral omdat ze zien dat hun ouders het zelf zo moeilijk hebben, waardoor je niet snel in de gaten hebt dat je kind zich erg eenzaam voelt.

Eenzaamheid is je emotionele weerbericht. Zolang je dat gevoel hebt is je verbintenis met anderen, jouw verbinding met de wereld, nog niet zoals hij moet zijn. Als alles goed gaat vind je na verloop van tijd je draai weer in het leven en zal het gevoel van eenzaamheid verdwijnen. Dat gevoel kan heus wel een aantal maanden duren. Heb je het idee dat het te lang duurt, is eenzaamheid iets waar je als het ware elke dag last van hebt, zoek dan hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content