Eenzaamheid oplossen in 3 stappen

Drie simpele stappen…

Eenzaamheid aanpakken in drie stappen | Eenzaamheid.info
Eenzaamheid oplossen in 3 stappen; Beeld Daniel Reche via Pixabay

Eenzaamheid oplossen in drie stappen:

Stap 1: snappen wat er aan de hand is

stap 2: snappen wat je kunt doen

Stap 3: aan de slag

Om te beginnen: eenzaamheid is normaal. Mocht je denken dat het een oude-mensenprobleem is, dat is onzin. Wetenschappers weten al jarenlang dat eenzaamheid veel meer voorkomt bij mensen tussen pakweg 16 en 26 dan bij ouderen. Dat is geen nieuwe kennis, In 2003 vertelde ik dat ook al op mijn eerste blog. In 2020 is dat nog eens onderzocht door Shovestul et al.

Je bent niet de enige

Dat weten kan je al een beetje helpen: al praten mensen er niet over, als je om je heen kijkt weet je vrijwel zeker dat de helft van de mensen die je ziet zich vandaag eenzaam voelt. Dacht je dat dat niet waar was? Kijk dan maar eens op de cijfers van de Rijksoverheid, die het RIVM deelt.

Stap 1

Ok, stap 1 dan. Wat is er aan de hand? Als je eenzaamheid voelt, dan voel je dat in je lichaam. Sommige mensen weten niet dat ze dat gevoel eenzaamheid kunnen noemen. Die noemen het misschien alleen zijn, of buitengesloten, of burnout, of depressief. Dat gebeurt bij mensen die niet geleerd hebben hoe ze hun gevoel moeten benoemen, omdat daar thuis nooit over werd gesproken. Of bij mensen die het raar vinden om toe te geven dat ze zich eenzaam voelen. 

Wat is eenzaamheid precies?

Eenzaamheid voel je als je tekort komt in verbondenheid met andere mensen. Dat kan zijn omdat je een behoefte hebt die nog niet vervuld is, of al er een breuk komt in een verbinding die al had. Een voorbeeld van het eerste is dat je hunkert naar een relatie. Een voorbeeld van het tweede is dat jij en je partner uit elkaar zijn. Het zijn maar voorbeelden. Ieder mens heeft eigen behoeften, die vaak wel, maar vaak ook niet dezelfde zijn als die van anderen. Als jouw behoefte niet wordt vervuld voelt dat als eenzaamheid. Zo, dat was stap 1.

Stap 2

Als je je altijd lekker in je vel hebt gevoeld en je hebt pas kort last van eenzaamheid, dan kan je dat rauw op je dak komen. Dan is het om te beginnen goed te beseffen dat je niet de enige bent die in deze situatie zit. Het hoort helaas bij het leven. Zorg dan dat je oude contacten levend houdt, trek je niet te lang terug, dat is slecht voor je. Doe alles wat nodig is om te zorgen dat eenzaamheid niet chronisch wordt. Lees hier meer over wat je kunt doen aan eenzaamheid. 

Pas kort

Heb je al langer last van eenzaamheid, of had je het vroeger ook al, dan kun je niet zonder meer je eenzaamheid oplossen. Dan moet er echt net iets meer gebeuren. Wil je weten wat in jouw situatie slim is om te doen? Doe dan de anonieme eenzaamheidstest. Het is echt anoniem en beveiligd, je krijgt meteen een advies over wat jij in jouw situatie het beste kunt doen. Hoe dan ook: heb je al langer last van eenzaamheid, zoek dan hulp.  

Langer last

Wat je altijd moet doen bij eenzaamheid is uitzoeken wat voor jou de slimste manier is om het op te lossen, met de nadruk op: voor jou. Daarom is eenzaamheid oplossen altijd een individueel proces. Je moet erachter komen met welke mensen jij het best kunt opschieten en waarom, wat je sterke kanten zijn en hoe je die kunt inzetten, bij welke soort mensen je wilt horen en hoe je dat kunt doen, kortom, je moet uitvinden wie ‘jouw mensen’ zijn. Omdat de meeste mensen dat niet geleerd hebben, kun je het gevoel hebben dat je niet weet waar je kunt beginnen. 

Cursus tegen eenzaamheid

Daarom is er de cursus Creatief leven, die speciaal gemaakt is om mensen die zich eenzaam voelen te helpen uit te zoeken hoe ze hun eigen eenzaamheid kunnen oplossen. Dus geen kant en klare oplossing van een ander, maar een systematisch stappenplan om je te helpen het zelf uit te vinden. Voor nu en later. 

Stap 3

Of je nu kiest voor deze cursus of voor iets anders, je zult in actie moeten komen. Het kan makkelijker lijken om dan maar lid te worden van een club uit de buurt, omdat je even geen geld wilt uitgeven aan zo’n cursus… en dat kan een succes zijn. Maar het kan ook tegenvallen. En dan weet jij nog steeds niet wat nou maakt dat jij je eenzaam voelt en wat je eraan kunt doen. 

Ja, zo’n cursus vraagt dat je aan de slag gaat. Net als een cursus Frans. Alleen ben je hiermee veel sneller klaar. Twee maanden en je staat er totaal anders voor. Gewoon doen. Lekker online. Meteen starten. Doen. 

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Eenzaamheid en het brein

Eenzaam brein?

Eenzaam brein Een onderzoek (Je kunt het hier vinden) toont aan dat de hersenen van eenzame individuen op uiteenlopende manieren

Lees verder »

Sponsored content