Eenzaamheid – emotie of gevoel

Hoe voelt eenzaamheid precies? Het is heel lastig dat te omschrijven. De meeste mensen noemen het woord ‘leegte’ als ze het over eenzaamheid hebben. Daarmee is het geen antwoord op de vraag: hoe voelt het?

Eenzaamheid: emotie of gevoel
Beeld: Free-Photos via Pixabay

Emotie of gevoel

Wij mensen hebben bergen lichamelijke ervaringen. Zeg maar: fysieke data. Die ervaringen, die uit onze binnenwereld komen (heb ik spruitjes gegeten?) en uit de buitenwereld (zei hij dat nou echt?!) vormen samen onze emoties. Die emoties kennen we voor een deel bij naam. Zodra we ze een naam geven, noemen we ze gevoelens. Dat is omdat je de emotie dan ook echt als iets aparts voelt.

Prikkels die je ervaart

Pijn, dat kennen we wel als gevoel. En verliefdheid. En warmte of kou. Maar heel veel van die ervaringen hebben we wel in de vorm van emoties, maar we herkennen ze niet. Je huilt bijvoorbeeld, maar je bent niet verdrietig… wat is dat voor gevoel?  Of we negeren ze, omdat we ze nu eenmaal al zo lang hebben dat we niet weten hoe het leven zonder die emoties zou zijn.

Emoties zijn als het ware prikkels in ons lichaam die ons in beweging zetten. Die werken altijd, of we ze nu opmerken en benoemen of niet. Er beweegt altijd van alles in ons.

Onbekend

Eenzaamheid is een emotie waar veel van ons als kind niets over hebben geleerd. Als je als kind een valpartij meemaakt, buigt mama zich naar je over en vraagt: ‘doet het pijn? ‘. Zo leer je de ervaring die je hebt te koppelen een het begrip pijn. Vrouwen zijn over het algemeen meer geneigd te praten over hun emoties dan mannen.

Er zijn mensen die zelfs denken dat ze geen emoties hebben, omdat ze er geen woorden voor hebben geleerd. Je hoeft dan niet meteen te denken aan mannen of mensen uit andere culturen. Eenzaamheid is een emotie die veel van ons niet hebben leren herkennen in hun binnenste. Zo kan het zijn dat mensen denken dat ze de emotie eenzaamheid niet kennen. En toch is het daar waar we eenzaamheid voelen: in ons binnenste.

Wel de lasten

Zo kan eenzaamheid (en overigens ook veel andere gevoelens) je behoorlijk dwars zitten in je leven, ook als je je daar niet van bewust bent. Dat lijf beweegt maar… Je hart maakt overuren en je merkt het niet… Stress speelt op de achtergrond een grote rol en je merkt het misschien niet eens… De emotie eenzaamheid is waar je lichaam zich maar steens mee bezig houdt, waardoor je als het ware ‘je emotie wordt’. Ook als je je daar niet van bewust bent.

Twijfel je of er bij jou sprake is van eenzaamheid? Doe dan de zelftest.

Zolang je iets niet als een probleem beschouwt, zul je er waarschijnlijk niets aan doen. Ook niet als je weet wat de gevolgen zijn van eenzaamheid. Pas als je merkt dat eenzaamheid je leven echt verziekt, kom je in actie. Dat is normaal. Maar las je twijfelt, stel het dan niet uit. Eenzaamheid aanpakken is vaak eenvoudiger dan je denkt. Dat jij het niet kunt wil niet zeggen dat het niet eenvoudig te leren is. Alleen maar dat jij het door omstandigheden in jouw leven nog niet hebt geleerd. Dit is je kans.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content