Eenzaamheid doorbreken

Eenzaamheid doorbreken valt niet mee. Toch is het nodig om er uit te komen. Dit zijn de stappen die je kunt zetten.

Eenzaamheid doorbreken doe je zo
Beeld Jill Welington via Pixabay

Eenzaamheid doorbreken

Wie zich eenzaam voelt, wil daarvan af. Zo eenvoudig is het. Al zijn er filosofen die eenzaamheid nogal verheerlijken, de meeste mensen voelen zich ellendig door eenzaamheid en zouden niets liever willen dat dat het ophield. Maar er is iets aan de hand met eenzaamheid, waardoor dat niet zo maar gaat lukken. Wie zich lang eenzaam voelt wil wel van dat gevoel af, maar wil liever niet zo veel met mensen omgaan.

Hersenen

Dat doet eenzaamheid namelijk met je: het maakt dat je het niet meer zo fijn vindt om onder de mensen te zijn. Eenzaamheid, vooral als die langer duurt, of als je je als kind al eenzaam voelde, maakt dat jouw hersenen anders werken. Je hebt een eenzaam brein. Met gevolg dat je omgaan met andere mensen niet zo fijn vindt. Toch zit de oplossing van eenzaamheid in het vinden van de juiste mensen, mensen die bij jou passen en waar jij je fijn bij voelt. Het is een duivels dilemma: je wilt niet, maar je wilt wel…

Eenzaamheid doorbreken

Je zou nu je kiezen op elkaar kunnen zetten en iets doen om onder de mensen te komen. Naar een club gaan, daten, gaan sporten of wat dan ook. Alleen zit jij nog steeds met dat eenzame brein, dat ervoor zorgt dat je het niet echt leuk vindt om met mensen om te gaan. Dat ervoor zorgt dat je niet de leukste versie bent van jezelf. De vraag is dus of je aansluiting zult vinden bij leuke mensen op die sportclub, of tijdens dat daten.

De kans bestaat zelfs dat je erg opziet tegen het aangaan van een gesprek met een vreemd; allemaal het gevolg van dat veranderde brein van je. Je zult dus iets anders moeten doen om dei eenzaamheid te doorbreken.

Sommige mensen zeggen: fake it till you make it. Je doet ‘gewoon’ alsof je jezelf de leukste persoon van de wereld vindt en je gaat ‘gewoon’ lekker gezellig met mensen in gesprek, ook al vind je er niks aan. Na verloop van tijd zul je dan misschien wel aansluiting vinden. Of niet.

Werken met dat brein

Of je het nu leuk vind tof niet, je hersenen functioneren minder goed als je je eenzaam voelt. Het is dus echt zaak om er wat aan te doen, niet alleen maar omdat je je dan beter voelt, maar ook omdat eenzaamheid je gezondheid schaadt. Je moet dus echt de eenzaamheid doorbreken. Dat doe je met een omweg. Eerst zorg je ervoor dat je je beter voelt over jezelf, door eist te gaan doen wat helemaal niet met eenzaamheid te maken heeft.

Bewegen

Het eerste dat je moet doen is bewegen. Je zou denken dat je dat dan met anderen zou moeten doen, maar dat is niet de bedoeling. De bedoeling is dat je hersenen gestimuleerd worden om weer gezond te gaan functioneren en dat je je tevredener voelt over jezelf. Je bent nu namelijk iemand die iets aan de eigen eenzaamheid aan het doen is. Het begint dus met bewegen en met gezond eten en ritme in je leven krijgen.

Stappen

Als je je eenmaal een beetje beter over jezelf voelt, dan ga je het stappenplan volgen. Dat helpt je stukje bij beetje om verder te komen in je ontwikkeling van eenzaam naar niet-eenzaam persoon. De stappen moeten wel allemaal gezet worden en je mag pas een volgende stap doen als je over de stap daarvoor tevreden bent.

Eigen kiezen vullen

Het klinkt misschien allemaal wel eenvoudig, maar dat is het niet. Je eigen eenzaamheid oplossen als die al een tijd bestaat is net zoiets ingewikkelds als je eigen kies vullen. Het kán wel, maar je moet ervoor geleerd hebben. En dan nog laat een tandarts zijn gebit graag door een goede collega verzorggen. Het best dat je dus voor jezelf kunt doen is wat die tandarts ook doet: hij laat het aan een vakman (of vakvrouw) over.

Werken met het brein vraagt vakkennis. Zoek een specialist als je hulp wilt.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content