Eenzaamheid door gehoorproblemen

Eenzaamheid door gehoorproblemen is een reëel risico. De persoon in kwestie is zich er vaak niet bewust van.

Eenzaamheid door gehoorproblemen
Beeld Thomas Wolter via Piaxabay

Eenzaamheid door gehoorproblemen

Gehoorproblemen leveren vaak meer eenzaamheid dan de persoon zelf in de gaten heeft. Het is goed aan gehoorproblemen tijdig wat te doen. Je mist een deel van allerlei gesprekken, maar dat vind je zelf misschien nog niet eens zo erg. Wel erg is dat gespreksgenoten van jou geen reacties krijgen op wat ze zeggen en dat voelt voor hen erg onaangenaam. Vooral als verder aan jou niets te zien is waardoor ze weten dat je hen niet goed hoort, is dat voor hen heel naar.

Jouw probleem

Je denkt misschien dat jouw gehoorprobleem voor jou vervelend is en niet voor een ander. Dan heb je het mis. Als jij niet, of op een vreemde manier reageert op wat een ander zegt, is dat voor die ander een teken. Een teken dat wat zij of hij zegt voor jou totaal oninteressant is, want je luistert blijkbaar niet… reden voor die ander om jou niet meer te betrekken in een gesprek, of jou actief buiten te sluiten. Dat voelt voor jou dan weer vervelend.

Sluipend

Heb je vanaf je geboorte, of in elk geval al heel lang gehoorproblemen, dan ben je ermee opgegroeid en je weet wel hoe mensen reageren en hoe jij je daar het best in kan opstellen. Voor mensen die op latere leeftijd minder goed gaan horen is het vaak een sluipend proces, waardoor eenzaamheid ongemerkt het leven in sluipt. Bestaande relaties veranderen, nieuwe relaties zijn al veel moeilijker aan te gaan als je minder goed hoort, en zo kom je als je niet uitkijkt in een isolement terecht. Zo ontstaat eenzaamheid door gehoorproblemen.

Ontkennen

Gehoorverlies betekent precies dat: een verlies. En verliezen accepteren is iets wat wij mensen niet graag doen. We zijn er sterk in om te ontkennen wat er gebeurt en zo lang mogelijk te doen of onze neus bloedt. Opmerkingen uit de omgeving worden niet gewaardeerd (‘zou je niet eens je gehoor laten testen?’), je negeert het feit dat de TV steeds harder moet staan om hem nog te horen en zo merk je misschien niet eens wat je allemaal mist van gesprekken van anderen. Je isoleert je ongemerkt.

Eenzaamheid niet bagatelliseren

Vrienden maken en vriendschap onderhouden is voor iedereen al een pittige opgave, zonder dat er dingen zijn die het lastig maken. Heb je gehoorproblemen dan is het onderhouden van relaties ingewikkelder. Beland je eenmaal in isolement en eenzaamheid, dan is het erg lastig om eruit te komen. Dan loop je het risico dat eenzaamheid een blijvende metgezel wordt, eentje waar je niet op zit te wachten, maar die je moeilijk weer kwijtraakt. Chronische eenzaamheid is echt een groot probleem, onderschat het niet.

Accepteren

Pas als je accepteert dat je gehoor niet is zoals je het zou wensen, als je snapt dat het slim is om er wat aan te doen, dan kun je in actie komen om voor jezelf op te komen. Dat is zo als het gaat om gehoorproblemen, dat is zo als het gaat om eenzaamheid, dat geldt voor eenzaamheid door gehoorproblemen, dat geldt eigenlijk voor elk probleem in je leven: je gaat er pas wat aan doen als je accepteert dat het jouw probleem is.

Doe iets!

Als het enigszins mogelijk is, laat dan iets doen aan je gehoor. Een hoortoestel was vroeger een enorm apparaat, nu is het vaak onzichtbaar en goed van geluidskwaliteit. Het kan je leven veel meer glans geven als je weer goed hoort. Is dat nou niet mogelijk, zorg dan in elk geval dat je duidelijk maakt aan gespreksgenoten dat je ze niet goed kunt horen. Zo voorkom je dat mensen je vreemd vinden en je gaan buitensluiten.

Zorg voor een plek waar je ‘goede’ oor (als je dat hebt) het meeste geluid opvangt. Ga eventueel op zoek naar lotgenoten, zij begrijpen je in elk geval op dit gebied goed. Heb je last van eenzaamheid, zorg dan dat je goede hulp krijgt.

Zorg voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content