Een van de meest onderbelichte aspecten van eenzaamheid is dat het zeker ook bij dertigers voorkomt. Hoe dat komt lees je hier.
Eenzaamheid bij dertigers
Dertigers. De Perfecte Leeftijd; jong genoeg om nog voor iedereen aantrekkelijk te zijn, oud genoeg voor levenswijsheid. Kijk je op Insta, dan lijken ze het allemaal voor elkaar te hebben, maar achter die perfecte Instagram-foto’s schuilt soms een onverwachte gast: eenzaamheid. Overigens heeft lang niet elke dertiger het leven online gedeeld. Het feit dat bijna iedereen uit die bevolkingsgroep actief is op sociale media wil niet zeggen dat iedereen daar alles deelt. Bovendien ie eenzaamheid niet voorbehouden aan mensen zonder vrienden. Iedereen kan last hebben van eenzaamheid. Voor de helft van de bevolking is het een feit. Ook bij deze groep die middenin het leven lijkt te staan.
Eenzaamheid bij Dertigers: Niet Alleen voor Oma
Eenzaamheid is niet alleen het domein van de grijze haren of schoolverlaters. Dertigers hebben hun eigen problemen. Terwijl sommigen druk zijn met het opbouwen van een carrière, worstelen anderen met het krijgen van een beetje leven in hun huis. Werkdruk en verwachtingen van succes kunnen een gevoel van isolatie creëren, vooral als je probeert te jongleren met werk en een privéleven. Het idee dat je prima een solo leven kunt leiden als je maar een fijne baan hebt is helaas een mythe. De stroom aan burnout klachten laat zien dat veel mensen de balans missen: niemand thuis om dingen mee te bepraten en dan denken dat het de werkdruk is die je de das om doet.
De Ingewikkeldheid van Eenzaamheid: Brein in de knel
Eenzaamheid is niet simpel. Het kan je brein flink in de war schoppen en je emoties overhoop gooien. Studies laten zien dat te lang alleen zijn invloed kan hebben op de structuur van je hersenen. Dit geldt ook voor die gebieden die betrokken zijn bij emotieregulatie en sociaal gedrag. Dertigers zitten vaak vast in de paradox van (schijnbaar) superconnected zijn en tegelijk emotioneel afstandelijk.
Oplossingen voor de Pragmatische Pioniers: Het begint met bewustwording
Hoe kunnen deze dertigers hun eenzaamheid tackelen? Ten eerste, door te erkennen dat het een probleem is. Maak het bespreekbaar. Praat erover met vrienden, familie, of zelfs collega’s. Het draait niet altijd om perfectie, maar om echte connecties. Verminder die schermtijd en gooi jezelf in het echte leven. Werkgevers kunnen ook hun steentje bijdragen door een werkomgeving te creëren waarin sociale interactie wordt aangemoedigd. Want vergis je niet, tussen de 40 en 50% van de mensen die zich langer eenzaam voelt, heeft gewoon een baan!
Geen eigen schuld, wel eigen verantwoordelijkheid
Maar het zou niet eerlijk zijn de persoon zalf alleen verantwoordelijk te houden voor het oplossen van eenzaamheid. Ja, het is waar dat de enige die eenzaamheid kan oplossen de persoon zelf is, maar… als het simpel was, was er geen probleem. Een beetje hulp is daarom vaak wel een voorwaarde voor het echt oplossingen van eenzaamheid. Zo maar in het wilde weg onder de mensen komen in de hoop dat het vanzelf overgaat is helaas een illusie. Deskundige hulp is nog lang niet overal te vinden, maar er is wel een schreeuwende behoefte aan.
Stap 1 is snappen
Om wie het ook gaat, de persoon zelf, een werkgever, de omgeving… het begint allemaal met bewustwording. Het doorbreken van het stigma rond eenzaamheid bij dertigers is niet alleen aan de dertigers zelf. Iedereen kan helpen. Een open cultuur, waarin het oké is om toe te geven dat het allemaal niet zo geweldig gaat, kan een wereld van verschil maken. Dat begint met snappen hoe eenzaamheid werkt. Lees dit kleine boekje en begrijp het eindelijk!
Balans vinden
Dus, laten we stoppen met doen alsof alles altijd fantastisch is. Dertigers, het is oké om af en toe te struggelen. Door bewustwording, openheid en een gezonde balans tussen online en offline leven, kunnen ook zij die eenzaamheid aanpakken en de generatie van echte connecties worden. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe het werkt, kun je op een vrij snelle manier een eind maken aan eenzaamheid bij dertigers. Meestal lukt het je niet in je eentje, hoe veel peptalk en tips je ook leest in tijdschriften of online. Dus: besef wat er aan de hand is, oriënteer je op eenzaamheid (en op wat het echte probleem is!), zoek hulp en ga ervoor!