Cursus Creatief Leven… waar kun je die doen?

 

cursus creatief leven waar kun je die doen

Cursus Creatief Leven… waar kun je die doen?

Op allerlei plaatsen in Nederland wordt de cursus als groepscursus aangeboden. Vraag in je gemeente, bij het WMO loket of bij de welzijnsorganisaties, of zij het in hun programma hebben. Er zijn ook vrijgevestigde specialisten eenzaamheid die particulier deze cursus aanbieden, hetzij in een groep, hetzij individueel.

Je kunt op de kaart zien waar in Nederland specialisten eenzaamheid gevestigd zijn. Niet allemaal organiseren ze cursussen. je kunt er ook terecht voor individuele begeleiding. Op deze pagina vind je hun contactadressen.

In 2023 zijn de volgende cursussen in elk geval gepland:

Amstelveen

Leiden

Almere

Oudenbosch

Oegstgeest

Dordrecht

Veldhoven

Roosendaal

IJsselstein

Lansingerland

Groningen

Dronten

Heemstede

Utrecht

StedeBroec

Barendrecht

Kapelle

Woerden

Katwijk

Utrecht

Lelystad

Capelle aan den IJssel

Gulpen

Cursus Creatief Leven… waar kun je die doen?

De cursus Creatief Leven is gemaakt om in een groep te geven. Er zijn veel voordelen aan het volgen van een groepscursus. Niet in de laatste plaats is dat de begeleiding door een specialist eenzaamheid. Je bent dan verzekerd van deskundige hulp. Door de kleine groepsgrootte kunnen zij iedereen individuele aandacht geven. Zo krijg je deskundige hulp terwijl je het gevoel hebt gewoon een leuke cursus te doen.

Maar niet iedereen wil of kan een groepscursus volgen. Daarom is er ook de online cursus. Die volg je door je op te geven, waarna je acht weken lang elke week een nieuwe les krijgt. Je logt in om de lessen te volgen en doet thuis de opdrachten. Het vraagt wat van je in doorzettingsvermogen, maar als je de cursus helemaal doet is het resultaat even goed.

Tot slot kun je ook een combinatie maken van de online cursus creatief leven met individuele begeleiding. Vraag daarvoor een specialist eenzaamheid wat er bij hen mogelijk is.

Wil je meer weten over de resultaten en achtergrond van deze cursus, kijk dan hier.

Naast de mogelijkheden om de cursus te volgen met behulp van een deskundige specialist eenzaamheid, bestaat er ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met behulp van het werkboek dat bij de cursus hoort. Dit werkboek is zo gemaakt dat je er helemaal op eigen kracht mee aan de slag kunt. Wat dat betreft is het te vergelijken met de online cursus waarbij je elke week een nieuwe les krijgt toegestuurd krijgt.

Voor beide vormen geldt dat het veel inzet van je vraagt. Het voordeel is natuurlijk wel dat je het volledig in je eigen tempo  kunt doen op de tijd die jou het beste uitkomt. Je kunt de boeken en de cursus bestellen op de website van Faktor5.nl

Andere mogelijkheden

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om eenzaamheid aan te pakken. Er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden. Voor jongeren is de Nederlandse organisatie join.us een geweldige manier om in contact te komen met anderen die ook iets aan hun eigen eenzaamheid willen doen. Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

Naast alle mogelijkheden om eenzaamheid aan te pakken is er voor mensen die daar geen mogelijkheid toe hebben natuurlijk  in de eigen omgeving van alles te vinden. Het is vaak best lastig om de weg te vinden en om erachter te komen wat er allemaal georganiseerd wordt en wie er allemaal voor je klaar zou kunnen staan.

Je kunt eens kijken bij links en tips of er wat voor je is te vinden.

Gemeente is aanspreekpunt

Voor iedereen geldt dat je gemeente een aanspreekpunt is voor als je sociale activiteiten zoekt. De gemeente heeft de opdracht mensen te ondersteunen die zelf niet in staat zijn hun sociale contacten te onderhouden. Denk daarbij aan bedlegerigheid, slechte mobiliteit of bijvoorbeeld dementie. In lang niet alle gevallen is het mogelijk eenzaamheid zo op te lossen dat mensen voortaan zelf in staat zijn hun relaties te onderhouden. In die gevallen is er gelukkig heel vaak wel een vorm van ondersteuning te vinden. Elke gemeente heeft die zorg anders ingericht. Vraag er dus naar om bij de goede instantie uit te komen.

Huisarts

De huisarts is het aanspreekpunt voor als je fysieke last hebt van het feit dat je niet zelf wat aan je eenzaamheid kunt doen. Er zijn tal van aandoeningen die het erg lastig maken om je sociale contacten te onderhouden. Kaart het aan bij je huisarts en vraag of die wil meedenken om dat op te lossen. Er kan vaak meer dan je denkt, maar je moet er wel zelf om vragen!

Tot slot, wat je ook doet, kom op voor jezelf!

 

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content