Het eenzame brein herstellen

De verborgen gevolgen van isolatie: Het eenzame brein herstellen

De verborgen gevolgen van isolatie: Het eenzame brein herstellen

Tijdens de eerste dagen van de coronapandemie werd isolatie als een noodzakelijk kwaad gezien om het virus te bestrijden. Wat toen onderbelicht bleef, waren de diepgaande neurologische gevolgen van deze massale sociale isolatie. Ik waarschuwde destijds: een brein dat geen sociale interactie ervaart, verleert het om sociaal te zijn. Dit mechanisme verklaart waarom, zelfs na het opheffen van de lockdownmaatregelen, eenzaamheid niet vanzelf verdween. De coronacrisis heeft ons geconfronteerd met een harde waarheid: eenzaamheid versterkt zichzelf en kan niet simpelweg worden opgelost door de deur weer te openen. Nu, vijf jaar later, voelt de helft van onze bevolking zich te veel eenzaam (Bron: RIVM)

Het sociaal verstoorde brein

Onderzoek toont overtuigend aan dat langdurige isolatie meetbare veranderingen in onze hersenen veroorzaakt. Uit hersenscans blijkt dat het sociaal isoleren van mensen leidt tot een verminderde activiteit in de prefrontale cortex, het gebied dat verantwoordelijk is voor sociale cognitie en besluitvorming. Volgens een studie gepubliceerd in Nature Neuroscience (Tomova et al., 2020) veroorzaakt sociale isolatie zelfs vergelijkbare neurale reacties als voedseldeprivatie – een duidelijk teken dat sociale connectie een fundamentele menselijke behoefte is.

Wanneer die behoefte niet wordt vervuld, gaat ons brein in een overlevingsmodus. De hormoonhuishouding wordt ontregeld. Met name geldt dat voor oxytocine en dopamine, hormonen die essentieel zijn voor het ervaren van verbondenheid en plezier in sociale situaties. In plaats daarvan produceert het meer cortisol, het stresshormoon. Dit hormonale disbalans veroorzaakt een vicieuze cirkel: hoe meer stress we ervaren in sociale situaties, hoe meer we deze gaan vermijden.

De paradox van eenzaamheid

Eenzaamheid is fundamenteel paradoxaal: juist wanneer we het meest behoefte hebben aan verbinding, worden we het minst in staat om die te creëren. Als pionier in onderzoek naar de aanpak van eenzaamheid, beschreef ik dit als de “eenzaamheidsparadox” – chronische eenzaamheid maakt mensen hyperalert voor sociale dreigingen, wat leidt tot negatieve interpretaties van sociale signalen en uiteindelijk tot meer terugtrekking.

De COVID-isolatie heeft deze paradox versterkt. Mensen die voorheen geen moeite hadden met sociale interactie, merkten plotseling dat hun sociale vaardigheden waren afgenomen. Uit een langetermijnstudie van het Radboud UMC blijkt dat 42% van de ondervraagden na de lockdowns meer sociale angst ervoer dan ervoor. De vaardigheden om nieuwe contacten te leggen, gesprekken te voeren en intimiteit te ontwikkelen, waren bij velen verzwakt of zelfs verdwenen.

Structurele neurale veranderingen

Het brein is plastisch – het past zich voortdurend aan aan de omgeving. Bij langdurige isolatie worden neurale netwerken die betrokken zijn bij sociale cognitie minder gebruikt en daardoor zwakker. Onderzoek van Barbara Sahakian (Universiteit van Cambridge) laat zien dat deze neurale veranderingen niet meteen omkeren wanneer de isolatie wordt opgeheven. Het brein heeft tijd en de juiste stimulatie nodig om deze netwerken te herstellen.

Dit verklaart waarom veel mensen, zelfs jaren na het einde van de lockdowns, nog steeds moeite hebben met het hervatten van hun sociale leven. Het is geen kwestie van wilskracht of motivatie – hun hersenen zijn neurologisch aangepast aan isolatie.

Professionele hulp: Een noodzakelijke stap

Het herstellen van deze neurale netwerken vereist meer dan alleen jezelf dwingen om weer onder de mensen te komen. Net zoals een gebroken been professionele zorg nodig heeft om goed te genezen, heeft een ‘eenzaam brein’ gerichte ondersteuning nodig.

Een professional die gespecialiseerd is in eenzaamheid kan helpen bij het geleidelijk herstellen van sociale vaardigheden en het herinterpreteren van sociale signalen. Deze begeleiding is cruciaal omdat het eenzame brein vaak niet in staat is om objectief naar sociale situaties te kijken – het is gevangen in zijn eigen negatieve interpretaties.

De weg vooruit

Het erkennen dat eenzaamheid een neurologisch aspect heeft, is de eerste stap naar herstel. Het is geen karakterfout of gebrek aan sociale vaardigheden – het is een toestand waarin je brein terecht is gekomen door een unieke en onvoorziene situatie.

De tweede stap is het zoeken van professionele hulp. Een therapeut die bekend is met de neurowetenschappelijke aspecten van eenzaamheid kan je helpen om je brein te “herprogrammeren” voor sociale connectie.

Tot slot is geduld essentieel. Neurologisch herstel kost tijd.  Een eenzaam brein herstellen kost tijd. Het opbouwen van nieuwe neurale paden vereist consistente oefening en herhaling. Maar het goede nieuws is: ons brein blijft het hele leven plastisch, wat betekent dat herstel altijd mogelijk is. Maar dan is het wel zaak dat herstel in goede banen te leiden. Een brein dat zich herstelt in de richting van verbinding met games, drank of drugs gaat je niet veel verder helpen…

De pandemie heeft ons allen getroffen, maar de neurologische impact was niet voor iedereen zichtbaar. Voor wie nog steeds worstelt met de nasleep van sociale isolatie: je bent niet alleen, en er is een weg terug naar verbinding. Met de juiste hulp kan je brein opnieuw leren wat het tijdelijk is vergeten: hoe je diepgaande, bevredigende sociale banden kunt creëren en onderhouden.

Eenzaamheid testen? Dat kan hier, veilig en anoniem. 

 

Foto van Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Meer lezen?

Eenzaamheid als wegwijzer

Eenzaamheid als wegwijzer

Eenzaamheid als wegwijzer? Zeker. Wie zich eenzaam voelt krijgt een seintje van het eigen lichaam: je verbondenheid met anderen is niet genoeg voor jou. Maar ja, wat dan? In dit artikel vind je daar meer over.

Lees verder »

Sponsored content