Wandelcoaching

Door Frank Schalken

Loop je vast? Online coaching of wandelcoaching kunnen je helpen

Als je worstelt met eenzaamheid, sociale situaties, zingeving of stress kunnen de Geestelijke Gezondheidzorg of Maatschappelijk Werk plekken zijn om hulp te zoeken. Er zijn ook mensen die een coach inschakelen. De meest voorkomende vorm van coaching is in een kamer, zittend tegenover elkaar. Maar sinds Corona zijn twee andere vormen van coaching sterk in opkomst. Online coaching en Wandelcoaching. Wat is het en wat levert het op?

Online coaching

Bij online coaching zitten de coach en de coachee (de klant) niet in dezelfde kamer. Meest voorkomende vorm is beeldbellen. Ze zien elkaar via een beeldscherm. Het grote voordeel is dat het makkelijk te organiseren is. Geen reistijd. Een goede coach aan de andere kant van het land? Wat vaker tussendoor contact? Geen probleem. Wel belangrijk: goed werkende techniek. Niets zo storend als een sessie met technische problemen. Contact via een scherm wordt door veel mensen intensiever ervaren dan face-to-face contact. Zit je al de hele dag achter een scherm dan is dus het de vraag of online coaching voor jou ideaal is. 

Dan inhoudelijk. De praktijk laat zien dat een flink deel van de mensen die online ondersteunt wordt, het prettig vindt dat er een soort afstand is, waardoor ze zich eerder bloot durven te geven. Je zit op je eigen plek en bent geen gast in de habitat van de coach. Laagdrempeliger dan een coach die op twee meter afstand tegenover je zit in zijn eigen spreekkamer. Er is echter ook een groep die dat niet zo ervaart, waarbij de afstand tot afstandelijkheid leidt. Hoewel je het idee kan ervaren dat je elkaar in de ogen kan kijken is dat online technisch onmogelijk omdat de ogen van de ander en de camera niet op dezelfde plek zitten. Goed om voor jezelf te bedenken tot welk van deze twee groepen jij behoort. 

Wandelcoaching

Wandelcoaching is coaching buiten in de natuur. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat wandelen in de natuur positieve effecten heeft op lichaam en geest. De meeste voordelen worden al bereikt bij 2 uur wandelen per week. Deze effecten krijg je er bij wandelcoaching ‘gratis’ bij en versterken het coachproces. Daarbij gebruiken professionele wandelcoaches in het coachtraject de natuur vaak als metafoor om de coachee uit het hoofd en in zijn of haar gevoel te krijgen. Zo zorgt de natuur voor nieuwe inzichten én oplossingen. Onderzoek laat zien dat wandelcoaching een effectieve manier is om meer zelfvertrouwen te krijgen, meer tevredenheid over het leven en stress te verminderen

Ook wandelcoaching is geschikt voor mensen die het te benauwend vinden om tegenover een coach in een kamer te zitten. Praten over wat er speelt terwijl je aan het wandelen bent voelt heel natuurlijk. Ook is het gelijkwaardiger, zowel de coach als de coachee zijn te gast in de natuur. 

Bij wandelcoaching zijn de omstandigheden veel minder voorspelbaar dan bij reguliere of online coaching. Het kan warm zijn, koud, regen, zomer, herfst, winter of lente. Er kunnen zich onverwachte situaties voordoen zoals een hond die op je afrent of een groep kakelende wandelaars. Sommige mensen vinden dit lastig en onprettig, maar voor mij als coach is het nuttig ‘materiaal’ om te gebruiken in de coachsessie. Je ziet hoe de coachee in het echt omgaat met situaties in plaats van dat hij of zij vertelt over een situatie waar je niet bij was. 

Een voorbeeld

Ik liep met Annet. 48 jaar, werkzaam bij een bank en al langere tijd niet happy op haar werk. Ze werkte al jaren op een afdeling waar ze het gevoel had dat ze er een beetje buiten lag. We liepen over een pad door het bos en kwamen op een T-splitsing. Linksaf ging een kronkelend pad, rechtsaf een wat breder pad waar na circa 50 meter drie Schotse Hooglanders het pad blokkeerden. Ik keek naar Annet die duidelijk geen aanstalten maakte om te kiezen voor links of rechtsaf. ‘Beslis jij maar’, zei ze uit zichzelf. Ik koos voor rechtsaf. De Schotse Hooglanders hadden duidelijk besloten nog wel even op het pad te blijven zodat wij ons in een boog er om heen, over takken en tussen wat struikjes moesten lopen om er voorbij te komen. 

‘Hoe was dat?’, vroeg ik haar toen we er voorbij waren. ‘Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in’, zei ze tot mijn verrassing. ‘Ik wilde veel liever die andere kant op.’ 

Ik gaf haar terug wat ik had opgemerkt. Dat ze geen keuze maakte, het aan mij overliet en niet liet blijken wat zij zelf graag wilde. Ze herkende dat bij zichzelf in andere situaties, juist ook op haar werk. Het was duidelijk dat we een belangrijk inzicht te pakken hadden waar we op door konden gaan.

Frank Schalken is Wandelcoach en oprichter van het Landelijk Netwerk van Wandelcoaches. Hij hield zich 20 jaar bezig met online coaching en hulpverlening. Hij is auteur van het Handboek Online Hulpverlening.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Joinus – jongeren en eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Gelukkig biedt een organisatie zoals JoinUs een broodnodige oplossing.

Lees verder »
KWF, Daan en het Pieterpad

Daan, KWF en het Pieterpad

Daan ontmoet ik op zijn weg naar het zieden over het Pieterpad. Hij loopt voor het KWF. En om te ontdekken hoe gastvrij Nederland is. Ik ontdek wt het met eenzaamheid te maken heeft.

Lees verder »

Sponsored content