Pas een baby en eenzaam…

Pas een baby? Dan zit je op de Roze Wolk. Die wolk is episch. Iedereen zit erop. En laten we eerlijk zijn, een baby krijgen is wel zo’n beetje het meest bijzondere dat je kan overkomen. Maar toch ligt eenzaamheid op de loer. Hoezo roze wolk?

Pas een baby eenzaamheid
Public domain pictures via Pixabay

Pas een baby, dan is alles anders

Een kind krijgen is hoe dan ook ingrijpend. Of je nu op een roze wolk zit, of van de hormonen in diepe treurnis, het brengt veranderingen in je hele leven. Je totale levenspatroon is veranderd en het wordt nooit meer zoals het was. Je krijgt een nieuwe identiteit. Je bent voor altijd moeder.

Het begon al eerder

Voordat je kind geboren werd was alles al een beetje anders. Je lichaam is niet meer wat je gewend was. In de meeste gevallen verandert er na de geboorte van het kindje voor de man stukken minder dan voor de vrouw, voor wie vrijwel niets meer hetzelfde is gebleven. Voor jou is vrijwel alles anders. Mensen kijken anders naar je. Je doet andere dingen en je vindt andere dingen belangrijk.

Verrast door eenzaamheid

Het gevolg kan een enorme eenzaamheid zijn. Vaak wordt die eenzaamheid niet begrepen. Je zou toch moeten barsten van geluk? Dat is ook wel zo, maar dan vergeet je de andere kant van de zaak.

Eenzaamheid ontstaat als mensen veranderingen in hun levenspatroon hebben, waar ze om welke reden dan ook, moeilijk mee kunnen omgaan. Het is dan ook volkomen logisch dat veel jonge moeders last hebben van eenzaamheid. Want laten we wel zijn, is er iets in je leven dat niet is veranderd de laatste tijd?

Alles wordt anders

Al je relaties veranderen. De relatie met je partner is al veranderd in de afgelopen maanden. Waarschijnlijk hebben jullie nog niet echt een nieuw evenwicht gevonden. Maar niet alleen jullie relatie wordt anders. Als je pas een baby hebt zullen ook alle andere relaties veranderen. Dat vraagt aanpassing en energie.

Vanzelf…

Vaak gaat het vanzelf over. Nou ja, helemaal vanzelf gaat het niet. Je doet er wel van alles aan: je past je aan, je past je aan, je past je aan. Als dat niet lukt, als je je eenzaam blijft voelen, moet je er serieus wat aan doen. Voor jezelf, voor je kind en voor je relatie. Van moeders wordt een enorme flexibiliteit verwacht. Ben jij van nature niet zo’n buigzaam typen, dan is dit de periode in je leven waarin je het moeilijk hebt.

Aanpassen

Eén troost: je kunt er wel degelijk iets aan doen. Accepteer om te beginnen dat je leven als jonge moeder anders is en anders zal blijven. Dat geldt als je een gezond kind hebt net zo zeer als wanneer je kindje iets mankeert. Je zult de komende jaren je voortdurend moeten aanpassen. Kinderen hebben behoeften die voortdurend veranderen, en het is aan jou de taak om daar op een goede manier mee om te gaan. Maar je kunt meer doen dan alleen maar je aanpassen en flexibel zijn. Gelukkig maar.

Een baby is een entreekaartje

Er zijn vast bij jou in de buurt initiatieven waar je veel aan kunt hebben als je pas een baby hebt. Ouderschapscursussen of gewoon leuke groepen voor vrouwen die pas een baby hebben, die met elkaar ervaringen uitwisselen. Via internet is ongelofelijk veel te vinden. Maar wat voor jou het allerbelangrijkste is: zorg voor jezelf.

Zoek jouw mensen

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en dat je zorgt dat je dat krijgt. Het gaat daarbij juist over het belangrijkste in het leven: dat wat jou gelukkig maakt. Dat wat met geen geld te betalen is. Niet voor iedereen is dat hetzelfde. Maar meestal gaat het over mensen. De mensen die jij in je leven wilt hebben. Heb je geen idee hoe je dat kunt aanpakken? Een specialist eenzaamheid kan je helpen. Die is daarvoor.

Baby’s geluk

Je kind vaart er wel bij als jij je happy voelt. Als jij niet lekker in je vel zit, merkt je kind dat als eerste. Zorg dus goed voor jezelf! Kijk bij het stappenplan, doe een cursus, vraag om hulp als je dat nodig vindt.

Tot slot nog één ding. Je bent normaal. Al praat niemand er graag over, het gevoel van eenzaamheid hoort erbij als je pas een baby het gekregen. Het is een logisch gevolg van de veranderingen in je leven. Je gaat een nieuwe periode in, als jonge moeder, je bent niet meer wie je was. Dat vraagt aanpassing, ook in de relaties met mensen in je leven. Eenzaamheid hoort er bij. Dat wel. Maar dat wil niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Hoe je ermee omgaat is aan jou.

Kom op voor jezelf!

Wil je hulp? Neem dan contact op met het maatschappelijk werk in je woonplaats. Ze zijn er om je te helpen!

Heb je het idee dat die eenzaamheid er al veel eerder was, maar nu echt naar boven komt, zoek dan goede hulp van een deskundige. Voor adressen kijk je hier.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Eenzaamheid bij (jonge) kinderen

Eenzaamheid bij (jonge) kinderen

Eenzaamheid bij kinderen is een serieus probleem dat te weinig aandacht krijgt. Eenzaamheid die op jonge leeftijd wordt ervaren, nemen mensen mee in de rest van hun leven. Het is van cruciaal belang dat de verouderde overtuiging dat eenzaamheid pas in de adolescentie begint, wordt losgelaten. Door eenzaamheid bij kinderen te herkennen en aan te pakken, kunnen we hun emotionele, sociale en fysieke welzijn verbeteren.

Lees verder »

Sponsored content