Eenzaamheid oplossen voor een ander

Kan dat, de eenzaamheid voor een ander oplossen? Het simpele antwoord is ja, maar het echte antwoord is ingewikkelder.

Eenzaamheid oplossen

Eenzaamheid oplossen voor een ander kan wel degelijk

Wie iemand vindt waar het mee klikt, waar je een band mee vormt en die je een plek in je leven geeft, die lost de eenzaamheid op. Dat is hoe eenzaamheid in normale omstandigheden wordt opgelost. Dat lijkt simpeler dan het is, want zo’n 40% van de bevolking heeft daar moeite mee. Dan ontstaat ene probleem, want eenzaamheid die niet wordt opgelost, wordt chronisch. Dan maken we ons zorgen.

Oplossen, kan dat wel?

Het zou heerlijk zijn als we eenzaamheid konden oplossen voor een ander. We maken ons vaak zorgen om familieleden, bekenden of zelfs zomaar, als we iemand zien waarvan we denken dat ie eenzaam is Helaas is wat een ander kan doen erg beperkt. Het lijkt zo aardig, iemand eens mee uit nemen, een fijne dag bezorgen, of eens een praatje maken. Dat moeten we vooral ook doen! Het helpt eenzaamheid voorkomen doordat we mensen gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten. Maar tegen eenzaamheid helpt het niets.

Wel en niet zinvol

Het is goed je bewust te zijn van wat er wel en niet kan. Eenzaamheid is een gevoel dat bij het leven hoort. Maar het is triest als het iemands leven beheerst. En dat hoeft niet. Maar je moet dan wel weten wat je er aan kunt doen. Eenzaamheid kun je nooit voor iemand anders oplossen.

Je kunt troosten, afleiden, het gevoel misschien af en toe verzachten, maar oplossen, dat gaat niet. Dat kan iemand alleen maar zelf. Het kan soms zelfs averechts werken om iemand afleiding te bieden. De ander zal echt zelf aan de bak moeten. Maar ja, wat moet je dan doen?

Ingewikkeld probleem

Daar kun je niet zonder meer een antwoord op geven. Eenzaamheid is voor iedereen anders. De een heeft een andere behoeften dan de ander. Afhankelijk van hoe lang het al een probleem is zal de aanpak ook variëren. Het is nogal iets anders of je praat over een alleenstaande oudere dame van 87 of over je dochter van 13.

De ene mens is gelukkig met twee dikke vrienden, de ander is nooit gelukkig voor zij de man van haar dromen heeft. Het zijn legitieme wensen, want het zijn heel basale menselijke behoeftes. Het is dan ook slim te proberen die behoeften te bevredigen. En dat kun je alleen zelf doen. Je neerleggen bij een situatie is de laatste optie.

Praten

Wat je voor een ander kunt doen? Maak het bespreekbaar. Vraag wat de ander wil. Het begint altijd met het erkennen van het probleem, pas dan kun je er iets aan gaan doen. Is het probleem dan inderdaad erkend, dan is de volgende vraag: is die ander bereid daar iets aan te doen? Iemand die alleen hulp accepteert in de vorm van gezellige bezoekjes zul je op een andere manier benaderen dan iemand die zegt: ik wilde maar dat ik wist wat ik zelf kon doen…

Eenzaamheid oplossen, hoe dan?

Hulp bieden bij eenzaamheid is iets wat je niet zomaar kunt, al heb je nog zulke goede bedoelingen. Al is het je naaste familie. Voel je niet tekort schieten: eeuwenlang hebben we gedacht dat eenzaamheid ‘er nu eenmaal bij hoort’. Pas de afgelopen jaren is de kennis gegroeid over wat eenzaamheid nu eigenlijk is en wat  je aan eenzaamheid kunt doen. Het is complex, maar er is meer mogelijk dan je misschien denkt.

Het is echt nodig dat iemand is opgeleid om te helpen bij het aanpakken van eenzaamheid. Het is zo zonde dat zo veel hulp wordt geboden zonder dat het enig effect heeft op het leven van mensen. Dat kan en moet anders.

Oriënteer je, gebruik deze site om kennis te verzamelen en besef: er is maar één iemand die iets kan doen aan eenzaamheid, en dat is de persoon zelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content