Daten bij eenzaamheid

Eenzaamheid is een emotie die aanzet tot het maken van verbinding. Dat kan heel goed met een dating app of site. Maar als je al heel lang last hebt van eenzaamheid is het slim om eerst iets anders te doen.

Daten of relatiebemiddeling bij eenzaamheid

Daten kun je zeker doen

Daten kun je overwegen als je je eenzaam voelt. Maar lees dan nog even verder. Eenzaamheid is op zich vervelend, maar geen probleem. Alleen als als je er niet in slaagt eenzaamheid op te lossen door gezonde patronen van verbinding te realiseren, blijft eenzaamheid een onopgelost probleem. Dan vestig je voor jezelf een patroon van niet-passend omgaan met eenzaamheid en dat is slecht voor je.

Blijkbaar heeft de natuur er een goede reden voor om jou aan te zetten tot verbinding, want er staat je nogal wat natuurgeweld te wachten als je niets aan eenzaamheid doet. Of als je het verkeerde doet. Daarover zo meer. Toch is het goed te weten dat eenzaamheid bij het leven hoort, dat het een onlosmakelijk onderdeel is van het leven omdat het hele leven bestaat uit relaties. Relaties die niet in jouw persoonlijke behoeften voorzien maken dat je je eenzaam voelt.

Relaties die veranderen maken dat je loskomt van veilige patronen van verbinding. Met eenzaamheid tot gevolg. Dan heb je dus een persoonlijk probleem. Een probleem dat je kunt oplossen door je patronen van relaties te verbeteren. De vraag wat voor relatie je zoekt, zul je eerst voor jezelf helder moeten hebben. Zo maar in het wilde weg gaan zoeken is een recept voor mislukking.

Daten of niet

Wie graag een partner wil vinden kan daten of relatiebemiddeling overwegen. Allebei hebben ze voor- en nadelen. Waar jij je toe aangetrokken voelt werkt het best. Ga daarbij niet over één nacht ijs. Het gaat wel om jouw leven. Oriënteer je op de verschillende dating-sites, kijk naar wat je aanspreekt en luister daarbij naar je hart. Zoek geen partner als recept tegen eenzaamheid, dat is een recept voor problemen.

Het kan zijn dat je niet durft. Of je hebt echt geen idee hoe je op iemand af kunt stappen en een praatje beginnen. Het ellendige is dat dan een mechanisme gaat werken dat het steeds lastiger maakt eenzaamheid op te lossen. Want wat gebeurt er? Doordat we zo ongelofelijk graag en snel hechten aan patronen, klampen we ons desnoods vast aan een patroon dat we kennen, maar dat bijzonder ongezond voor ons is. Aan een hopeloze relatie. Aan een leven in je eentje, met als kameraad de tv of de fles, of een hondje. Toch maar bij je ouders blijven wonen.

Verdoving en afleiding bij eenzaamheid

Niet dat die eenzaamheid dan over is, maar je ergste gevoel is verdoofd door afleiding en langzamerhand wen je aan narigheid. Is zo’n patroon eenmaal gevestigd, dan wordt het heel lastig er nog aan te ontsnappen. Dan wordt eenzaamheid een taai, chronisch probleem. Dan vereist het iets wat vaak niet aan de orde komt, maar waar we het over moeten hebben: eerlijk zijn tegenover jezelf.

Wie de voorkeur geeft aan persoonlijke bemiddeling doet er goed aan een bureau te vinden dat aansluit bij de eigen wereld. Op internet is veel te vinden dat je op weg kan helpen. Wees kritisch, er is heel veel kaf onder het koren.

Eenzaamheid verandert je

Soms ben je je er niet van bewust dat bepaalde veranderingen heel ingrijpend zijn en niet alleen je dagelijks leven, maar ook jouw identiteit veranderen. Als je van roker naar niet-roker verandert, is dat een verandering in je identiteit. Als je van single naar partner-van verandert, verandert je identiteit. Als je van vleeseter naar vegetariër verandert, is dat een verandering van identiteit: je wordt als het ware ‘een ander mens’.

Daardoor wordt jouw plek in het netwerk van je relaties anders. De mensen om je heen zien dat je veranderd bent en zij kiezen of ze met die nieuwe persoon wel of niet de relatie willen voortzetten. Door jouw verandering verandert de relatie. Het leven zou heel wat eenvoudiger zijn als we zouden kunnen voorspellen hoe het in een bepaalde situatie zal uitpakken, maar daar zit er helaas tot op heden niet in.

Daten of niet, het gaat om jou

Of je nu gaat daten of een bureau in de arm neemt, jij zelf bent het uitgangspunt. Als je gaat zoeken terwijl je niet lekker in je vel zit, vind je waarschijnlijk iemand die daar bij past… Met andere woorden, is eenzaamheid je probleem, los dat dan eerst op. Doe een cursus of vraag persoonlijke hulp. Wanneer je zelf vrolijk en in balans bent, ben jij ook een aantrekkelijker partner. Zorg voor jezelf.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content