Geldproblemen

Mensen die last hebben van eenzaamheid hebben vaak het gevoel dat ze zelf geen invloed hebben op hoe ze zich voelen. Mensen die met minder geld moeten doen dan in onze maatschappij gebruikelijk is, hebben ook vaak het idee dat ze machteloos zijn. Daarom is de combinatie zo verpletterend: arm en eenzaam. Het goede nieuws: Je hebt het zelf in de hand. Het slechte nieuws: je zult hier misschien schamper om lachen en zeggen dat het onzin is. Als dat laatste het geval is, lees dan verder.

Je kunt kiezen

Of je nu arm bent of rijk, er is één ding dat je zelf kunt kiezen en dat is hoe jij met het leven omgaat. Als je ervan uit gaat dat het toch nooit iets wordt, dan stel jij je onbewuste daarop in. Het is dan eenvoudig om je gelijk te bewijzen. Als je niks doet, verandert er ook niets. Je kunt er ook voor kiezen om de dingen positief te zien en met enthousiasme de kansen pakt die het leven je beidt. Dan is de kans erg groot dat je er bovenop  komt.

Je kunt eruit komen

Zowel de eenzaamheid als de armoe kun je te boven komen. Volg de adviezen op die je op deze site vindt, volgt het stappenplan, vraag om hulp! Je zult dit als uitgangspunt moeten nemen: Jij bent de baas over je eigen leven. Jij kunt bepalen wat er in je leven gebeurt. Je zult moeten veranderen. Je zult er misschien hulp bij nodig hebben. Je zult moeten weten waar je die hulp vandaan kunt halen. Je bent al bezig. Je leest dit.

Je machteloos voelen is vaak onderdeel van eenzaamheid. Je bent niet machteloos, maar je moet wel zelf het initiatief nemen.

Er zit maar één ding op: actie!

Voor wie graag (nieuwe) mensen wil ontmoeten en producten of diensten wil ruilen, is hier een tip. In veel regio’s in Nederland zijn groepen actief, waar goederen en diensten geruild kunnen worden tegen een lokaal ruilmiddel: het Local Exchange Trading System (Lets). Dus ook zonder geld kun je veel doen. Informeer bij jou in de buurt of kijk bij Lets. Je kunt een beroep doen op de voedselbank. Nog een tip: zorg dat je dit niet tot centrum van je sociale leven maakt…

Help jezelf aan een nieuw leven

Je kunt het stappenplan volgen en zelf je weg vinden in het land van plannen maken en hulp zoeken. Je kunt ook bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde bibliotheek stappen, een zelfhulpboek pakken en elke week een paar uur werken aan het veranderen van je leven. Je zit droog, het kost niets, en er valt een wereld aan zinvolle dingen te leren. Je kunt bij de bibliotheek advies vragen. Ze zijn daar op de hoogte van de nieuwste uitgaven. Wil je geen advies vragen als het gaat om titels die je kunnen helpen, dan geef ik je hier alvast een paar tips.

Fiona Harrold: Coach je leven (ISBN 90 6305 042 9)
Frans Rochette: Hoe maak ik mijn levensplan? (ISBN 90 6665 296 9)
Jaap Hollander: Als dat zou kunnen.. (ISBN 90 6009 756 4)
En natuurlijk het Werkboek Creatief Leven. Geschreven voor mensen die geen last willen hebben van eenzaamheid. Niet in de bibliotheek te vinden, omdat je met het boek echt aan het werk moet. Wil je er meer van weten, kijk dan hier.

Je hebt niets te verliezen en alles te winnen. Doen!! Je kunt altijd bij je huisarts of bij een psycholoog terecht. Maar vraag je eerst af of je die hulp nodig hebt. Maak geen probleem groter dan het nodig is.

Wil je eerst weten hoe het met jouw eenzaamheid is gesteld? Doe dan de zelftest.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content