Verhuizing en eenzaamheid

Verhuizen is ingrijpend. Of het nu naar een andere woonplaats is, een ander land, of gewoon in je eigen buurt, verhuizen zorgt voor een hoop veranderingen.

Verhuizing en eenzaamheid

Verhuizing en eenzaamheid

Gek genoeg begint het gevoel van eenzaamheid vaak al voorafgaand aan een verhuizing. Lang niet iedereen heeft dat, maar het vooruitzicht om de verbinding met mensen te moeten verbreken is voor veel van ons een bedreiging, een dreigende eenzaamheid. Zo kun je ook bij een dreigende scheiding de eenzaamheid al voelen die je te wachten staat.

Inburgeren

Inburgeren is een avontuur. Van tevoren weet je niet wat het met je zal doen, maar dat het veranderingen met zich meebrengt weet je zeker. De veiligheid van alles wat je kent, alle dingen die je deed, is verdwenen. Het lichtknopje zit op een andere plaats, de weg nar de winkels is anders, en al is heel veel hetzelfde gebleven, er is ook heel veel anders! Je kunt jezelf totaal verloren voelen in een nieuwe omgeving. Je moet dat beseffen en jezelf tijd geven om te wennen.

Verhuizing en eenzaamheid

Het hoort wel een beetje bij elkaar: Verhuizing en eenzaamheid. Miljoenen mensen hebben er na een verhuizing last van. Het is normaal. Veranderingen in je levenspatroon zorgen er namelijk voor dat jouw verbinding met andere mensen verandert.

De vraag is: hoe ga jij met dat gevoel om? Ben je iemand die verdrietig en boos is?  Ga je wachten tot het beter wordt? Of ben je iemand die voor zichzelf op komt en uit het leven haalt wat er in zit? Ben jij iemand die actie onderneemt en zorgt voor nieuwe verbindingen met anderen, met het leven?

Eigen keus of niet

Is de verhuizing je eigen wens, dan valt er veel makkelijker mee te leven dan wanneer je gedwongen wordt. Omdat je met je ouders mee moet, of omdat je voor het werk van je partner verhuist. Omdat je naar en kleiner huis moet, want thuis ging het niet meer… Dan lijkt het alsof het door die dwang komt, dat jij je eenzaam voelt. Troost je, iedereen die verhuist heeft ermee te maken. Maar juist als je het gevoel hebt dat je een beetje slachtoffer bent van de gebeurtenissen, in die omstandigheden komt het op jou aan.

Patronen helpen je

Onderneem dingen, oriënteer je op je nieuwe plek, maar vooral: zorg voor ritme en regelmaat in je (nieuwe) leven! Dat helpt je om je gevoel van zekerheid terug te krijgen. Zie je situatie als een kans om je leven opnieuw in te richten. Maak een plan om je inburgering leuk te maken. Neem kleine stapjes en wees tevreden met kleine resultaten. De grote komen dan vanzelf!

Ben je iemand die altijd al wat last heeft van eenzaamheid, dan is verhuizen voor jou waarschijnlijk een hele opgave. Zoek hulp. Al moet je die hulp met een lantaarntje zoeken, doe het! Het leven heeft meer te bieden dan verdriet en eenzaamheid. Het is aan jou om hulp te zoeken en voor jezelf te zorgen. Je zult het misschien niet direct geloven, maar juist een verhuizing kan de start zijn van een nieuw leven. Zorg er dan wel voor dat je niet zo maar op de bonnefooi bij een club gaat.

Wees bewust in je keus

Dit is het moment in je leven waarop je eens kunt nagaan welke mensen, welke activiteiten nu precies bij jou passen. Bij welke mensen jij je op je gemak zult voelen. Het is een hele toer om jezelf te ‘ontdekken’. Het lijkt een beetje op je eigen haar knippen. Het kan wel, maar een ander kan het wel een stuk makkelijker. Dat geldt ook voor het ontdekken van jezelf. Je kunt het wel zelf, maar het is een hele toer. Vraag hulp. Juist een verhuizing is een mooie aanleiding.

Wil je de zelftest doen om eens te kijken wat voor jou een goede aanpak zou zijn? Doe hem dan nu meteen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content