Weinig geld

Weinig geld hebben betekent vaak dat je het gevoel hebt tekort te schieten in je relaties. Het idee dat je niet genoeg voor ze kunt doen. Dat kan eenzaam maken.

Weinig geld en eenzaam
Beeld-Gerd-Altmann-via-Pixabay

Weinig geld en dus eenzaam?

Mensen die last hebben van eenzaamheid hebben vaak het gevoel dat ze zelf geen invloed hebben op hoe ze zich voelen. Als je het met minder geld moet doen dan in onze maatschappij gebruikelijk is, heb je ook soms het idee dat je arm en machteloos bent. Daarom is de combinatie zo verpletterend: geldproblemen en eenzaam. Het goede nieuws: je hebt het zelf in de hand. Niet dat het geld uit de hemel komt of dat je morgen meteen een vriendenkring hebt, maar je kunt er wel degelijk wat aan doen.

Je kunt eruit komen

Volg de adviezen op die je op deze site vindt, volgt het stappenplan, vraag om hulp! Je zult dit als uitgangspunt moeten nemen: Jij bent de baas over je eigen leven. Jij kunt bepalen wat er in je leven gebeurt. Je zult moeten veranderen. Je zult er misschien hulp bij nodig hebben. Je zult moeten weten waar je die hulp vandaan kunt halen. Je bent al bezig. Je leest dit. Kijk rond op de site voor meer informatie en mogelijkheden voor hulp en steun.

Er zit maar één ding op: actie!

Voor wie graag (nieuwe) mensen wil ontmoeten en producten of diensten wil ruilen, is hier een tip. In veel regio’s in Nederland zijn groepen actief, waar goederen en diensten geruild kunnen worden. Soms kun je zelf dingen helemaal gratis ophalen. Er zijn veel facebookgroepen die dat aanbieden, zowel landelijk als in je regio. Dus ook zonder geld kun je veel doen. Informeer bij jou in de buurt. Al klinkt voedselbank heel erg, het is wel fijn dat ie er is… Je kunt ook als je weinig geld hebt eens kijken op de Toogoodtogo app. Voor een grijpstuiver krijg je een berg producten.

Alle goedkope tips even terzijde, waar het om gaat is dat je geluk vindt in je leven. En dat vindt je in je hoofd en in je hart, niet in je portemonnee. Er zijn op deze wereld zo veel mensen die het niet breed hebben en die toch gelukkig zijn, waar zit het hem dan in? Waarschijnlijk zit het probleem in je brein. En nee, dat is niet jouw schuld. Maar het is wel aan jou om er iets aan te doen, een ander komt het je nu eenmaal niet brengen.

Hoe zit het met dat brein?

Als je lang een probleem hebt dat je niet goed kunt oplossen, gaat dat zich als het ware een plek in het centrum van je denken innemen. Het probleem staat centraal bij alles wat je doet. Daarvan ben je je misschien niet eens meer bewust, tot er op een dag iets gebeurt waardoor je denkt: nee, zo wil ik het niet meer. Alleen is jouw brein dan zo lang gewend op in problemen te denken, dat je bijna niet meer anders kunt.

Dus van geldproblemen kom je in de eenzaamheid, dan eet je ongezond, dan slaap je slecht, kortom, je zit aan de foute kant van gezond. Nogmaals, dat is niet jouw schuld. Maar je zit er wel mee. Een stel wetenschappers, Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir, heeft er een paar jaar geleden een boek over geschreven dat heet Schaarste. Ze leggen daarin precies uit hoe het werkt en hoe je vast komt te zitten in problemen.

We hebben in Nederland een wet die gemeenten verplicht hun burgers te ondersteunen bij (onder andere) eenzaamheid, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO. Heb je geen geld, klop dan aan bij je gemeente, het is je recht.

Help jezelf aan een nieuw leven

Je kunt zelf je weg vinden in het land van plannen maken en het stappenplan volgen. Je kunt er voor kiezen om hulp te zoeken. Je kunt ook bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde bibliotheek stappen, een zelfhulpboek pakken en elke week een paar uur werken aan het veranderen van je leven.

Je zit droog, het kost niets, en er valt een wereld aan zinvolle dingen te leren. Je kunt bij de bibliotheek advies vragen. Ze zijn daar op de hoogte van de nieuwste uitgaven. Vind je dat lastig, dan kun je natuurlijk ook bij je huisarts terecht. Maar bedenk wel dat jouw probleem kan oplossen. Vraag dus hulp aan iemand die je steunt om (weer) lekker in je vel te zitten en te leren hoe je dat stugge brein van je weer actief krijg. Voor jou zou Lifestylecoaching best eens een goed idee kunnen zijn. Vraag ernaar!

Er zijn op diverse plaatsen in Nederland gemeenten die de cursus Creatief Leven laten organiseren. Altijd leuk en zinvol om te doen. Behalve als je geldproblemen zo groot zijn dat je echt geen kant op kunt. Als het gat om de keus tussen eenzaamheid aanpakken of armoede aanpakken, dan moet geld voorrang hebben. Als je stijf staat van de geldzorgen kun je verder ook niet zo veel doen. Het belangrijkste wat je kunt doen: vraag hulp.

Je hebt niets te verliezen en alles te winnen. Doen!!

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content