Eenzaamheid is normaal – door Marijke Coert

Eenzaamheid is normaal

Eenzaamheid is normaal

Een eenzaam gevoel na bijvoorbeeld een overlijden, scheiding, verhuizing, huwelijk, geboorte van je eerste kindje is heel normaal 

Sommige dagen van je leven gaan voorbij alsnog ze nooit hebben bestaan. Van andere dagen blijven de sporen misschien een korte poos zichtbaar. Als je nieuwe indrukken op doet, verdwijnen ook die sporen weer. Er ontstaan nieuwe herinneringen.  

Ingrijpende gebeurtenissen in je leven 

Op een dag gebeurt er iets in je leven dat heel veel impact heeft. Dat kan van alles zijn, groot of klein. Een overlijden, een scheiding, een huwelijk, een geboorte, een verhuizing, een nieuwe baan, etc. We maken allemaal een keer iets dergelijks mee. Soms voel je je na zo’n ingrijpende gebeurtenis een poosje heel eenzaam. Dat is normaal.  

Je normale (levens)patroon raakt verstoord 

Je leven is opeens compleet anders na zo’n ingrijpende gebeurtenis. Er verandert opeens van alles in je omgeving, gevoelens, contacten, vriendschappen. Een nieuw patroon moet zich vormen. Die transitie heeft tijd nodig. Lukt dat je na 9 à 12 maanden nog niet, schroom dan niet om hulp te vragen. 

Marijke Coert 

Individueel coach en Specialist eenzaamheid 

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Eenzaamheid en het brein

Eenzaam brein?

Eenzaam brein Een onderzoek (Je kunt het hier vinden) toont aan dat de hersenen van eenzame individuen op uiteenlopende manieren

Lees verder »

Sponsored content