Eenzaamheid en HR

Eenzaamheid en HR

Eenzaamheid en HR

Eenzaamheid staat, zeker sinds de corona maatregelen van kracht zijn, hoog op de journalistieke agenda. De landelijke politiek oefent druk uit op gemeenten om beleid te ontwikkelen om eenzaamheid aan te pakken en daar het bedrijfsleven bij te betrekken. Maar hoe staat het in bedrijven zelf met eenzaamheid?

MVO

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn veel bedrijven op zoek naar manieren om actief te zijn als maatschappelijk betrokken bedrijf. Meer en meer wordt het van bedrijven verwacht, meer en meer zien bedrijven hier ook kansen om zich te profileren. Het Rijk doet verwoede pogingen om het bedrijfsleven ertoe te brengen om taken op zich te nemen die gericht zijn op mens en maatschappij. 

Bedrijfsleven als oplosser

Het actieprogramma eentegeneenzaamheid doet er alles aan om het bedrijfsleven zowel landelijk als lokaal, warm te maken zich in te zetten voor de aanpak van eenzaamheid. De vraag of dat een juiste manier is om eenzaamheid landelijk aan te pakken laten we hier even liggen. De vraag die nu aan de beurt is, is deze:

Hoe staat het met eenzaamheid in het bedrijfsleven zelf?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, dat is normaal. Maar alle cijfers, zowel internationaal als nationaal, wijzen erop dat te veel eenzaamheid voorkomt bij ca 47% van de bevolking, en dat ca. 10% van de bevolking zich ernstig chronisch eenzaam voelt. In het laatste geval zijn mensen vrijwel niet meer in staat daar zelf nog verandering in te brengen. Wie zijn al die mensen?

Dwarsdoorsnee

Uit diezelfde cijfers blijkt dat eenzaamheid voorkomt op elke leeftijd, in elk milieu, bij mensen van alle achtergronden. Zeker zijn er omstandigheden die het lastiger maken om eenzaamheid op te lossen. Zo zijn mensen met geldzorgen, ontwikkelingsachterstanden, mensen die al andere gezondheidsproblemen hebben moeilijker in staat hun eenzaamheid op te lossen. 

Overal, iedereen

Eenzaamheid is niet voorbehouden aan Mensen zonder partner, Mensen zonder vrienden Mensen die zich verlegen voelen, Mensen met minder indrukwekkende sociale vaardigheden. Eenzaamheid kan voorkomen bij mensen in een partnerrelatie, mensen die een groep vrienden om zich heen hebben, mensen die kinderen hebben, mensen die geen kinderen hebben, Met andere woorden: het gaat door de hele bevolking heen.

Dat betekent dat ook in het bedrijfsleven diezelfde 47% mensen zich bevindt die zich te vaak eenzaam voelt en diezelfde 10% die chronisch ernstig eenzaam is.

Signaleren?

Eenzaamheid kun je niet zien aan mensen. Je zou kunnen zien dat iemand somber is, minder blij uit zijn ogen kijkt, je zou kunnen denken dat iemand weinig vrienden heeft en daardoor dus eenzaam is… en daarmee zou je misschien helemaal de plank misslaan. Het is niet mogelijk eenzaamheid aan iemand af te lezen. Eenzaamheid wordt vaak niet gezien en nog vaker niet begrepen.

Gevolgen

Veel mensen weten niet dat eenzaamheid zorgt voor cognitieve achteruitgang. Mensen die zich lang eenzaam voelen gaan 10 tot 13 punten achteruit. Het zal duidelijk zijn dat mensen die zich niet optimaal voelen ook creatief niet de meest geweldige hoogstandje zullen presteren. Mensen die zich eenzaam voelen gaan minder verbinding aan met andere mensen omdat ze zich onzeker voelen over zichzelf. Eenzaamheid maakt dat je andere mensen eerder zult wantrouwen, het komt de sfeer bepaald niet ten goede.

Dit moet je weten

Dus als je mensen in je organisatie hebt zijn er een aantal dingen die je moet weten:

   

   • Eenzaamheid kun je niet aan iemand zien

   • Eenzaamheid vermindert  creativiteit

   • Eenzaamheid vermindert cognitief presteren

   • Eenzaamheid maakt dat mensen minder goed in staat zijn relaties aan te gaan

   • Eenzaamheid maakt dat mensen langer ziek zijn

   • Eenzaamheid maakt dat mensen minder open staan voor veranderingen

   • Eenzaamheid maakt dat mensen minder flexibel zijn in hun denken.

  Het is goed je bewust te zijn van het feit dat eenzaamheid in het bedrijfsleven net zoveel voorkomt als daarbuiten. Of je nu vindt dat je als werkgever een morele plicht hebt om voor het welbevinden van je werknemers te zorgen of niet, feit is dat eenzaamheid zorgt voor verminderde prestaties in je bedrijf. 

  Het is daarom goed begrepen eigenbelang om als werkgever te willen weten van wat eenzaamheid met mensen doet, en wat het bedrijf daaraan zou kunnen doen.

  Eenzaamheid en HR, want ook in jullie organisatie…

  Eenzaamheid is een veel besproken en weinig begrepen fenomeen.  Ga maar na: bijna 50 procent van de wereldbevolking voelt zich teveel eenzaam. Dat betekent dat we met zijn allen nog niet in staat zijn geweest om daar werkelijk serieus iets aan te doen.

  We weten uit onderzoek dat verreweg de meeste pogingen om iets aan eenzaamheid te doen op niets uitloopt, door gebrek aan deskundigheid bij de aanpak.

  Eenzaamheid en HR, let op: valkuil!

  Pogingen om mensen elkaar in contact te brengen, of dat nou actief of passief is, leveren over het algemeen vrijwel niets op. Vaak maken ze het erger.

  Wil je dus werkelijk iets doen aan eenzaamheid dan is het absoluut noodzakelijk je te verdiepen in wat eenzaamheid is, wat het met je doet, en welke vormen van aanpak zinvol kunnen zijn in de specifieke situatie waar jij mee te maken hebt.

  Eenzaamheid en HR lijkt een onwaarschijnlijke combinatie. Toch kan er veel positiefs komen uit acties om eenzaamheid minder kans te geven in het bedrijfsleven.

  Kortom

  Eenzaamheid heeft enorme gevolgen voor productiviteit, creativiteit en solidariteit. Allemaal dingen die je in je bedrijf optimaal zou willen zien. Daarom is het zinvol meer te weten over eenzaamheid en wat er aan is te doen. Laat je als HR persoon goed voorlichten en ga niet af op je intuïtie. Dat is bij eenzaamheid al vaak een slechte raadgever gebleken!

  Voor informatie, online lezingen en workshops, neem contact op met een deskundige. 

  Jeannette Rijks

  Jeannette Rijks

  Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

  Meer lezen?

  Eenzaamheid en het brein

  Eenzaam brein?

  Eenzaam brein Een onderzoek (Je kunt het hier vinden) toont aan dat de hersenen van eenzame individuen op uiteenlopende manieren

  Lees verder »

  Sponsored content