emotie en eenzaamheidVaak vragen mensen me: maar hoe voelt eenzaamheid dan precies? Het is heel lastig dat te omschrijven. De meeste mensen noemen het woord ‘leegte’ als ze het over eenzaamheid hebben. Daarmee is het geen antwoord op de vraag: hoe voelt het?

Wij mensen hebben bergen lichamelijke ervaringen. Zeg maar: fysieke data. Die ervaringen, die uit onze binnenwereld komen (heb ik spruitjes gegeten?) en uit de buitenwereld (zei hij dat nou echt?!) vormen samen onze emoties. Die emoties kennen we voor een deel bij naam. Zodra we ze een naam geven, noemen we ze gevoelens. Dat is omdat je de emotie dan ook echt als iets aparts voelt.

Pijn, dat kennen we wel als gevoel. En verliefdheid. En warmte of kou. Maar heel veel van die ervaringen hebben we wel in de vorm van emoties, maar we herkennen ze niet. Je huilt bijvoorbeeld, maar je bent niet verdrietig… wat is dat voor gevoel?  Of we negeren ze, omdat we ze nu eenmaal al zo lang hebben dat we niet weten hoe het leven zonder die emoties zou zijn. Emoties zijn als het ware prikkels in ons lichaam die ons in beweging zetten. Die werken altijd, of we ze nu opmerken en benoemen of niet. Er beweegt altijd van alles in ons.

Eenzaamheid is een emotie waar veel van ons als kind niets over hebben geleerd. Als je als kind een valpartij meemaakt, buigt mama zich naar je over en vraagt: ‘doet het pijn? ‘. Zo leer je de ervaring die je hebt te koppelen een het begrip pijn. Vrouwen zijn over het algemeen meer geneigd te praten over hun emoties dan mannen. Er zijn mensen, vaak mannen, die zelfs denken dat e geen emoties hebben, omdat ze er geen woorden voor hebben geleerd. Eenzaamheid is een emotie die veel van ons niet hebben leren herkennen in hun binnenste. En toch is het daar waar we eenzaamheid voelen.

Toch kan eenzaamheid (en overigens ook veel andere gevoelens) je behoorlijk dwars zitten in je leven, ook als je je daar niet van bewust bent. Dat lijf beweegt maar… Je hart maakt overuren en je merkt het niet… Stress speelt op de achtergrond een grote rol en je mekt het misschien niet eens…

Twijfel je of er bij jou sprake is van eenzaamheid? Doe dan de korte zelftest of de betaalde diagnostische test.

Zolang je iets niet als een probleem beschouwt, zul je er waarschijnlijk niets aan doen. Pas als je merkt dat eenzaamheid je leven echt verziekt, kom je in actie. Zorg dat het dan niet te laat is…