Eenzaam op vakantie

Elke verandering van patronen in je relaties kan de aanleiding zijn tot eenzaamheid, dus ook een vakantie kan je eenzaam doen voelen. Wat is het verschil met heimwee?

Eenzaamheid op vakantie Beeld Free-Photos via Pixabay
Beeld Free-Photos via Pixabay

Eenzaam op vakantie

Je kunt je eenzaam voelen en daarom niet op vakantie willen, maar je kunt ook in je vakantie worden overvallen door een onverwacht gevoel van eenzaamheid.

Als je je eenzaam voelt heb je misschien wel zin in vakantie, maar geen zin om dat helemaal alleen te moeten doen. Je ziet misschien niet op tegen het organiseren, maar wat ga je daar doen, in je eentje? Ga je niet tegen de muur vliegen van ellende? Moet je dan maar met zo’n georganiseerde reis mee?

Nog niet zo lang eenzaam

Eigenlijk zijn er twee situaties waarin dit soort vragen bij je opkomen. De ene is als je nog niet zo lang last hebt van eenzaamheid. Als je partner is overleden of je relatie op de klippen is gelopen. In dat geval moet je je de vraag stellen of je liever ellendig bent in je eigen huis of op vakantie? Want het gaat je waarschijnlijk niet met onmiddellijke ingang genezen.

Dus of je nou thuis bent of weg, je neemt jezelf mee. Er is een ding dat ervoor pleit om wel weg te gaan: thuis weet je wat je hebt, op vakantie kun je altijd nog iets leuks meemaken. En wie weet, knap je er wel van op!

Al langer eenzaam

De tweede situatie is als je je al heel lang, langer dan een jaar, eenzaam voelt. Of als je je als kind ook al eenzaam hebt gevoeld. Dan is de kans groot dat je niet de leukste versie van jezelf bent, om het zachtjes te zeggen. Voor jou zou het veel slimmer zijn om eerste wat aan die eenzaamheid te doen vooradat je op vakantie gaat. De kans dat jij er leuke mensen ontmoet is minder goot, omdat je zelf niet echt een leuke uitstraling hebt. Daar kun je niets aan doen, dat komt door die eenzaamheid, maar je hebt er wel mee te maken.

Leren leven met eenzaamheid

Er zijn boeken en blogs die jou proberen te overtuigen dat je ermee moet leren leven. Ze zeggen dat je moet leren meer me-time te nemen en ervan te genieten. Laat je niet in de maling nemen. Alleen leven is niet gezond en het gevoel van eenzaamheid is jouw waarschuwing, een signaal van je lijf dat je zegt dat je wat aan je relaties moet verbeteren.

Leren omgaan en leren accepteren van dat gevoel is heel slecht voor je gezondheid. Het kan zijn dat je al heel lang last hebt van eenzaamheid, met de nodige gevolgen voor je functioneren. Dat ga je niet in je eentje oplossen, daar heb je hulp bij nodig. Vraag erom. We hebben in ons land geen vergoeding voor hulp bij eenzaamheid, maar de kosten zullen je meevallen. Begin met het doen van de test. En zoek dan goede hulp.

Overvallen door eenzaamheid

Je voelt je eenzaam op vakantie. Zo maar, uit het niets. Het overvalt je. Dan is het goed te snappen hoe eenzaamheid werkt. Zodat je het kan plaatsen en er eventuele wat aan doen. Eenzaamheid is het gevoel dat je krijgt als de patronen in je relaties dreigen te worden verbroken of verbroken zijn. Daarbij moet je niet alleen denken aan een ‘relatiebreuk’, maar aan het vaste patroon dat je had in die relaties.

Patronen in relaties

Hoe vaak en waar je elkaar ontmoet is onderdeel van het patroon van de relaties die je hebt. Is dat patroon verstoord, dan kun je je opeens heel erg eenzaam voelen. Of in jouw situatie er sprake is van een patroon dat definitief is verstoord, zoals inderdaad bij een relatiebreuk, of van een tijdelijke verstoring, dat scheelt nogal.

Is het tijdelijk, dan kun je opgelucht ademhalen, een keer om jezelf lachen en blij zijn dat je zo’n sensitief type bent. Je voelt je misschien niet meteen beter, maar als je het kunt plaatsen, kun je er veel eerder overheen komen dan wanneer je loopt te piekeren. Denk terug aan de mensen die belangrijk voor je zijn, en als je in de gelegenheid bent, laat het ze weten door een berichtje te sturen.

Komt jouw eenzaamheid doordat je een belangrijke person in je leven moet missen, dan is waarschijnlijk het laatste dat je wilt horen: het gaat over, het word minder. Toch is het waar. Maar als jouw eenzaamheid al langer ene problemen voor je is, zorg dan dat je zo snel mogelijk hulp krijgt. Eenzaamheid is net zo belangrijk als pijn: het zegt je dat je in actie moet komen. Als je niet weet hoe je het kunt oplossen, vraag dan hulp.

Kom op voor jezelf.

En als het even kan, geniet nog van je vakantie!

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content