Vrijwilligerswerk

Vaak is het advies bij eenzaamheid: ‘je moet meer onder de mensen komen, ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen’. Dat is een goedbedoeld advies. Toch is het verstandig even na te denken voor je daarmee van start gaat. Vrijwilligerswerk is dankbaar werk, wat voor soort werk het ook is. Maar als je het doet om een oplossing te vinden voor je eenzaamheid, is het niet handig. Je neemt je eenzaamheid namelijk met je mee. Hoe hard dit ook klinkt, je doet er een ander geen plezier mee als jij je eenzaamheid dank zij die ander wilt oplossen. Daarom is het slimmer eerst iets te doen aan je eenzaamheid, en dan pas te kiezen waar jij een bijdrage aan zou willen leveren.

Je bent vrijwilliger

Soms kom je mensen tegen die je graag zou willen helpen. Je hebt het idee dat ze eenzaam zijn. Ze stralen iets uit waardoor je dat denkt. Je merkt dat ze weinig bezoek krijgen, dat ze er nooit eens uit gaan. Voor je ‘in de hulpstand’ schiet, is het goed je af te vragen of er inderdaad sprake is van eenzaamheid. Dat jij in die omstandigheden je ellendig en eenzaam zou voelen zegt daarbij niet zo veel. Het kan best zijn dat zij zich prima voelen. De tweede vraag is: wat kun je dan doen? Iemand anders veranderen is meestal een onmogelijke opdracht. Voor je dus iets wilt gaan doen aan eenzaamheid is het zaak dat je weet wat je zou kunnen doen en wat je beter kunt laten. Dat is beter voor jou en voor de ander.

Is er sprake van eenzaamheid?

Weet je zeker dat er sprake is van eenzaamheid, respecteer dan dat dat zo is. Respecteer vooral het feit dat dat het probleem is van die ander. Niemand kan de eenzaamheid van een ander oplossen. Ja, je kunt mensen bezoeken, aandacht geven, uitjes aanbieden… maar het is heel waarschijnlijk dat geen van die dingen hun eenzaamheid ook maar een pietsje vermindert. Ze zullen zelf aan de slag moeten. Daarvoor is het nodig dat ze eerst in de gaten hebben dat hun eenzaamheid niet verholpen kan worden door een paar gezellige bezoekjes.

Jouw aandacht is goud waard…

Eenzaamheid los je niet op door af en toe een bezoekje te brengen, hoe hartelijk dat ook is. Besef dat iemand de eenzaamheid niet kan oplossen door jouw bezoek. Die ander zal daarom misschien wel dankbaar zijn, maar het vermindert niet de eenzaamheid. Eenzaamheid is lastig, hardnekkig en persoonlijk. Vaak is echt deskundige hulp nodig. Realiseer je dat jouw bezoek, jouw aandacht wel degelijk heel belangrijk is. Vergelijk het maar met iemand die gehandicapt is: je lost er de handicap niet mee op, maar het steunt wel degelijk.

Wil je als vrijwilliger aan de slag

Wil je mensen helpen die zich eenzaam voelen, besef dan dat je er niet bent om hun eenzaamheid op te lossen, maar om hen te steunen. Vraag niet te veel van jezelf. Jouw aanwezigheid is al een een geweldige cadeau dat je iemand geeft. Zoek je een organisatie waar je dat werk kunt doen, dan kun je terecht bij de grote landelijke organisaties, maar ook bij lokale projecten. Kijk in je omgeving. Bij jouw gemeente kunnen ze je verder informeren.