Eenzaamheid en eetstoornis

Alles draait om eten

Als je een eetstoornis hebt kan je je ontzettend eenzaam voelen. Soms kan je het idee hebben dat niemand uit je omgeving je begrijpt. Doordat de eetstoornis zo veel energie van je vergt, en al je aandacht daar naar uitgaat is het mogelijk dat je in een sociaal isolement terecht komt.Je wilt bovendien niet dat ze zien hoe je met eten omgaat.

Al heb je nog zo veel mensen om je heen, het kan toch voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Normaal gesproken zijn mensen geneigd hun gevoelens met elkaar te delen wanneer ze daar behoefte aan hebben, maar als je eenzaam bent dan heb je soms helemaal geen plek waar je met je gevoel heen kan gaan…

Kip of ei?

Eenzaamheid is vaak, zonder dat mensen het beseffen, de onderliggende oorzaak voor veel problemen. Zo kan het zijn dat jouw eetstoornis een gevolg is van hoe jij met eenzaamheid omgaat. Heb je moeite met leggen of onderhouden van contacten? Heb je het gevoel dat je een buitenstaander bent? Heb jij je misschien al veel langer eenzaam gevoeld, als kind misschien al?

Begin eens met je te oriënteren op eenzaamheid. Lees er over, vind misschien herkenning. Het zou best kunnen dat hier de sleutel ligt tot de oplossing van je eetstoornis. Het kan goed zijn dat eenzaamheid eigenlijk je probleem is en je eetstoornis er een gevolg van is. Het is goed dat te weten. Want dan kun je de oorzaak aanpakken. Waar het om gaat is dat je een start maakt met je echt goed te voelen over jezelf. Daarbij is het belangrijk hulp te hebben van iemand die verstand heeft van eenzaamheid. 

Het kan goed zijn dat je je eenzaam voelt doordat je anders eet dan anderen. Of omdat je niet wilt dat ze je zien. Wat er ook aan de hand is, zoek hulp. Een eetstoornis gaat net vanzelf over. Eenzaamheid ook niet. Zorg voor jezelf. Bel op. Vraag hulp.