Gewoon, ziek…

Als je ziek bent, ben je anders. Anders dan de gezonde meerderheid.  Anders dan vroeger, misschien. Voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je omgeving. Al die veranderingen maken dat je leven niet meer is wat het was. Of niet zoals je het zou willen. Alles wat anders is dan ‘gewoon’, kan eenzaamheid oproepen. Daardoor kun je je verdraaid eenzaam voelen. Verbindingen aangaan met mensen vraagt energie. Het kan best zijn dat je dat helemaal niet kunt opbrengen. Dat maakt ook eenzaam.

Niet gewend aan de nieuwe situatie. De kans is groot dat het ligt aan het feit dat jij nog niet gewend bent aan jezelf, zoals je nu bent. Het leven is een en al aanpassen. Maar als je ziek wordt kom je in de verleiding te denken dat het je ziekte is, die jouw eenzaamheid veroorzaakt. Waarschijnlijker is het dat je jezelf niet hebt geaccepteerd. Het leven niet hebt geaccepteerd. En nee, dat is natuurlijk niet gek. Niemand vindt het fijn te moeten inleveren. Je gezondheid inleveren is mega inleveren.

Eigen tempo

Gun jezelf de tijd. Hoe uniek je ook bent, een ding hebben we als mens allemaal gemeen: we moeten allemaal wennen aan nieuwe omstandigheden. Geef jezelf de gelegenheid dat in jouw tempo te doen. Je zult er niet aan ontkomen dat je je af en toe eenzaam zult voelen. Maar dat hoort er wel een beetje bij. Normaal gesproken hebben mensen een maand of drie nodig om de eerste schok door te koen en te wennen aan een nieuwe situatie. Je doet jezelf een groot plezier door te beseffen dat het normaal is en dat je die tijd nodig hebt.

Als jij kunt accepteren dat jouw situatie nu eenmaal is zoals ie is, krijg je de rust om je leven opnieuw in te richten. Dat is nodig, hoe lang je ook nog te leven hebt. Je zult merken dat zodra jij jezelf toestaat die acceptatie toe te laten, , anderen daar ook geen moeite meer mee hebben. Leren om hulp vragen is een kunst. Beschouw het als een uitdaging die kunst meester te worden. Besef dat veel mensen het fijn vinden iets voor een ander te kunnen doen. Accepteer je situatie, niet je eenzaamheid.

Soort zoekt soort

Je hebt ziek en ziek. Het is niet mogelijk voor iedereen een recept te geven tegen eenzaamheid.  Eenzaamheid is per definitie persoonlijk. Als je twijfelt, of je vindt dat je te lang last hebt van eenzaamheid, zoek dan hulp. Lotgenotencontact is vaak prettiger dan je dacht. ‘Ik ga toch niet bij al die stumpers zitten…’ Dat is een gedachte die door veel mensen wordt gedeeld. Degenen die de moed wel opbrengen vinden vaak veel steun en begrip. Dank erom: alles wat je kan helpen en steunen werkt mee om je gezondheid te verbeteren!

Ben je langdurig ziek, dan is er in de vorm van steun heel veel te vinden. Grote organisaties doen al jaren hun uiterste best om zieke mensen af te leiden en fijne momenten te bezorgen. Gebruik die kansen, geniet ervan.

Wil je eenzaamheid oplossen, dan vraagt dat een andere aanpak. Vraag hulp, wees geïnformeerd. Ziek of niet, kom op voor jezelf.