Eenzaam maakt ziek, eenzaam bekort je leven…

Meer en meer publicaties zien het licht die aandacht vragen voor de gevolgen van eenzaamheid. Dat is goed. Voor je iets kunt gaan aanpakken zul je moeten beseffen dat het nodig is.

Wie langer worstelt met eenzaamheid, heeft blijkbaar wel behoefte aan contact met anderen (want dat is wat eenzaamheid je vertelt), maar is niet of niet helemaal in staat om het juiste contact te leggen of te houden. Dat is een individueel probleem. Behoeftes van mensen lopen mijlenver uiteen. Zo heeft de één behoefte aan veel contacten, de ander houdt van een paar heel stevige, diepe vriendschappen. De een is gelukkig met een vriendschappelijk uitje per week, de ander wil elke avond met een lief de dag doornemen.

Niet alleen behoeftes lopen uiteen, ook de oorzaken waardoor dat contact niet lekker loopt kunnen heel divers zijn. Misschien stamt het uit de jeugd, of is een gebrek aan oefening de oorzaak. Misschien is de aanleiding dat iemand er afwijkend uitziet, of zijn mensen ervan overtuigd dat geluk nu eenmaal niet voor hen is weggelegd. Er zijn net zo veel oorzaken van eenzaamheid als er mensen zijn.

Daarom is de aanpak van eenzaamheid altijd een individuele aanpak. Wat niet wil zeggen dat je op de divan moet bij de psychiater. Maar blijkbaar lukte het jou niet om er zelf helemaal op eigen kracht uit te komen. Een van de tekenen van volwassenheid is dat je hulp inroept als dat nodig is. Je bent verantwoordelijk voor hoe jij je leven vorm geeft maar dat betekent niet dat je dat in je dooie eentje moet doen. Niemand kan alles in het leven helemaal alleen.

Zorg dan wel voor goede hulp.  Je bent alleen gebaat bij hulp die gericht is op jou, met aandacht voor jou. Voor wie jij bent, voor wat jou gelukkig kan maken en voor de unieke aanpak van jouw eenzaamheid. Goede hulp daarbij is goud waard. Echte hulp, gebaseerd op kennis van zaken en op deskundigheid. Eenzaamheid aanpakken in een vroeg stadium is belangrijk. Voorkom dat je ziek wordt van eenzaamheid en dat je leven onnodig wordt bekort. Toch kan ook na jaren nog veel succes worden behaald, als je goede hulp hebt.

Tijd voor de Specialist Eenzaamheid.