Studeren kan eenzaam zijnAls je nagaat wat er allemaal verandert zodra je gaat studeren of het huis uit gaat, is het een wonder dat niet meer jongeren in problemen komen. Gaan studeren in een stad op enige afstand van het ouderlijk huis is voor heel veel studenten een overgang waar ze niet op voorbereid zijn. Uit huis gaan wonen in de buurt van je ouders is een veel minder grote stap. Maar ook dan verandert er opeens heel veel!

Zo’n overgang is vragen om eenzaamheid. Vrijwel iedereen heeft er last van. Eigenlijk verandert je hele leven. Daar is niets mis mee. Maar om die verandering op te vangen en om behoorlijk te functioneren, heb je  nieuwe vaste patronen nodig. Als je nu geen initiatief neemt om een nieuw leven voor jezelf te bepalen, is het mogelijk dat je ‘als vanzelf ’ terechtkomt in een patroon waar je niet op zit te wachten: eenzaamheid.

Zorg er voor dat je aandacht krijgt van mensen van wie je dat prettig vindt, en zorg daarin ook voor regelmaat. Zorg voor endorfine door elke dag te bewegen. Je humeur komt niet alleen jou zelf ten goede. Het is echt goed lid te worden van een vereniging. Wees niet bang dat je je hele studieduur eraan vast zit. Geef jezelf een jaar de kans eraan te wennen. Als het niet bevalt ben je zo weer weg.

Zo’n lidmaatschap geeft je mogelijkheden allerlei activiteiten uit te proberen en te onderzoeken of er dingen te doen zijn die bij jou blijken te passen. Als jij niet bij de vereniging blijkt te passen, ben je er volgend jaar vanaf. In die tijd ben je lekker gesetteld en bepaal je je weg verder zelf wel.

Studentenverenigingen zijn niet alleenzaligmakend. Als je in je oude woonplaats een bepaalde sport deed, is het een goed idee om die sport ook in je nieuwe stad te gaan uitoefenen. Als student ben je goedkoper uit dan ‘thuis’. Je komt tussen mensen met dezelfde interesse en een vergelijkbare achtergrond. Ook een goed idee is, als dat tenminste mogelijk is, in de weekeinden in je oude woonplaats je gebruikelijke activiteiten te doen. Zo maak je de band met thuis langzaam aan losser.

Zorg voor regelmaat! Gek genoeg is dat een van de beste dingen die je kunt doen tegen eenzaamheid. Behalve lol maken kun je natuurlijk ook werken naast je studie. Prima. Als je van jezelf weet dat je de neiging hebt je eenzaam te voelen, zorg er dan voor dat je werk doet dat regelmaat heeft. Steeds een ander baantje of steeds wisselende tijden zorgt voor verstoring van je patronen en dat is iets waar jij geen behoefte aan hebt!

Heb je na een maand of zes nog steeds moeite om van die eenzaamheid af te komen, dan is het echt tijd voor andere actie. Dan red je het niet meer met ‘leuk onder de mensen komen’. Eenzaamheid verandert je namelijk op hersenniveau, waardoor je er nauwelijks nog zelf uit komt. Laat het niet jaren voortslepen, denk niet dat het vanzelf wel overgaat of dat het wel zal wennen. Onderschat de gevolgen van eenzaamheid niet. Vraag hulp. Nu.